Illegale kamerverhuurders krijgen nog één kans

15 nov 2017

Na de zomer van 2018 gaat de gemeente Nijmegen actief op zoek naar huurbazen die illegaal kamers verhuren. Het eerste gebied dat 'uitgekamd' zal worden is de fraaie 19e-eeuwse schil rond het stadscentrum. Nijmegen schat dat er zo'n 1.500 illegale kamerpanden zijn in de stad.

Wethouder Bert Velthuis (SP) wil de eigenaren van die illegaal verkamerde panden vanaf 1 januari een half jaar de tijd geven om zich alsnog netjes bij de gemeente te melden. Nijmegen bekijkt dan of voor deze panden alsnog een zogeheten omzettingsvergunning kan worden verstrekt. De eigenaar moet dan wel aan alle inrichtingseisen voor de verkamering (het opdelen van je pand in kamers) voldoen. Ook worden panden gecheckt op brandveiligheid.

Eigenaren die na de zomer van 2018 worden betrapt op het illegaal verhuren van kamers kunnen een boete krijgen die kan oplopen tot tot 10.000 euro. ‘Wie niet tijdig reageert, zal het voelen’, meldt de wethouder.

‘Slechts aan één zijde mag een pand nog verkamerd worden’

De actie die Velthuis gisteren aankondigde komt niet uit de lucht vallen. Het afgelopen jaar hebben talloze bewonersgroepen zich verzet tegen de toenemende verkamering in de stad, met name in en rond het centrum, de 19e-eeuwse schil en in Nijmegen-Oost. Ook is het aantal klachten over overlast sterk gegroeid. Veel gemeenteraadsfracties hebben daarom al diverse malen gepleit voor een strenger optreden.

Strenge regels

Velthuis legt dit nu vast in nieuwe, strengere verhuurregels. Tegelijk laat hij weten dat hij ook ruimte zal blijven bieden voor nieuwe kamerverhuur. ‘Nijmegen is immers een studentenstad.’ Maar de wethouder zal voortaan niet meer toestaan dat bijvoorbeeld in de 19de-eeuwse schil naast een gewone gezinswoning zowel links als rechts naast dat pand een studentenhuis komt. ‘Slechts aan één zijde mag een pand nog verkamerd worden.’

Velthuis wil dat verhuurders van kamers straks ook betere huurcontracten opstellen met heldere regels voor de kamerbewoners. Overlast voor de buurt moet voorkomen worden. Velthuis wil daarbij speciaal letten op het stallen van fietsen in tuinen en op straat en het plaatsen van afval in de voortuinen. ‘Maar ik weet ook dat dit lastig is om goed te regelen.’

Dit artikel van Rob Jaspers verscheen vandaag op de website van De Gelderlander.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands