In deze bieb leen je mensen, geen boeken

11-01-2018

Geen bibliotheek vol boeken, maar een bibliotheek vol mensen. De Studentenkerk organiseert de Mensenbieb: een avond met bijzondere verhalen van bijzondere mensen.

Het klinkt misschien gek, een Mensenbieb, maar het idee is dat niet. In plaats van dat je een verhaal uit een boek leest, krijg je in de Mensenbieb de bijzondere verhalen van personen zelf te horen. Het concept Mensenbieb gaat al een tijdje mee en is vanuit het buitenland overgewaaid naar Nederland. Op 16 januari organiseert de Studentenkerk een Mensenbieb in Nijmegen.

Verrassende verhalen

‘Het idee is ontstaan vanuit ons idee dat het goed is om elkaar écht te spreken, niet alleen via je telefoon of computer’, vertelt Eva Martens, studentenpastor bij de Studentenkerk. ‘Diepgaande en inhoudelijke gesprekken om van elkaar te leren. In de Mensenbieb kan dat en daarom wilden we het concept graag naar de campus halen’.

De Mensenbieb wordt georganiseerd met hulp van studenten. De zogenaamde boeken werden geworven uit eigen netwerk. ‘Wij geloven dat iedereen iets te vertellen heeft, maar we zijn wel op zoek gegaan naar de bijzondere en verrassende verhalen.’ Zo was één van de geboekte ‘boeken’ vroeger drugsverslaafd, komt er een non spreken en kun je luisteren naar het verhaal van een transgender. Op de avond zelf kun je twee van de vijf boeken ‘lezen’.

Vooroordeel

‘Voor studenten is dit hartstikke goed’, vindt Martens. ‘We brengen ze op deze manier in contact met andere manieren van leven en nieuwe perspectieven. De maatschappij bestaat uit bubbels en binnen hun eigen bubbel kunnen studenten de druk voelen om erbij te horen. Het horen van andere verhalen kan op die manier bevrijdend werken. Maar ook is het goed om te beseffen dat je het goed hebt, wonend in een veilig land en in goede gezondheid.’

De Studentenkerk krijgt nog weleens te maken met een vooroordeel: een kerk is er toch alleen voor gelovigen? Martens: ‘Wij willen een gemeenschapsvormende factor voor de hele campus zijn, niet alleen voor religieuze studenten. Wij zijn er voor iedere student die op zoek is naar een goed gesprek of een rustige plek. We doen heus wel dingen met het geloof, hebben hier bijvoorbeeld een gebedsruimte, maar avonden zoals de Mensenbieb staan los van religie.’

1 reactie

  1. Marjet de haan schreef op 11 januari 2018 om 23:23

    Wat een mooi initiatief. Jammer dat ik geen student meer ben.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands