In opspraak geraakte Volkskrant-recensent geen gastdocent meer aan letterenfaculteit

25 sep 2020

Literair criticus Arjan Peters verzorgt niet langer gastcolleges op de Radboud Universiteit. Hij werkte bij de letterenfaculteit mee aan een vak over literatuurkritiek, maar nu de Volkskrant heeft aangekondigd hem te ontslaan wegens ongepast contact met vrouwelijke schrijvers, is hij ook in Nijmegen niet meer welkom.

De in opspraak geraakte boekenrecensent Arjan Peters is geen gastdocent meer op de faculteit Letteren. Donderdag oordeelde de rechter dat de Volkskrant, werkgever van Peters, hem mag ontslaan. Peters was in mei op non-actief gesteld toen vrouwelijke schrijvers lieten weten dat hij op ongepaste wijze contact met hen had gezocht. De krant kondigde direct een onderzoek aan. Op dat moment besloot de Nijmeegse Master letterkunde hem vooralsnog niet uit te nodigen voor colleges in het nieuwe studiejaar.

Prijzen

‘Het was voor ons een lastige situatie’, zegt Jos Joosten, hoogleraar Nederlandse letterkunde. ‘Arjan Peters gaf hier al zo’n tien jaar gastcolleges. Maar we vroegen hem nu juist altijd omdat hij bij een krant actief was als literatuurcriticus. Toen die functie door de Volkskrant werd opgeschort, hebben we hem een mail gestuurd waarin we aangaven dat we, in afwachting van de uitspraak, voor het nieuwe academiejaar geen gebruik zouden maken van zijn diensten.’

‘Het was voor ons een lastige situatie’

Bij de Master Letterkunde wilde men eerst het onderzoek afwachten. Donderdag kwamen de conclusies naar buiten. Peters zou bij de Volkskrant onder meer berichtjes hebben gestuurd naar jonge schrijfsters voordat hij de recensie van hun boek publiceerde. De vrouwen kregen de indruk dat ze zijn oordeel konden beïnvloeden door op zijn contactverzoeken in te gaan. De krant vond dat ongepast en in strijd met de gedragsregels. Peters wordt er ook van verdacht naar vrouwelijke auteurs toe gelekt te hebben over literaire prijzen. Hij maakte veelvuldig onderdeel uit van literaire jury’s. De recensent ontkende ooit uit de school te hebben geklapt.

De Volkskrant wilde hoe dan ook niet verder met Peters vanwege een ‘vertrouwensbreuk’. Die laatste vocht dat aan, de kantonrechter stelde de krant in het gelijk. Peters heeft via zijn advocaat aangekondigd in hoger beroep te gaan.

Feedback

Op de Nijmeegse letterenfaculteit gaf Peters als criticus elk jaar twee gastcolleges bij een mastervak over literatuurkritiek. Studenten kregen uitleg over het reilen en zeilen van een redactie en leerden hoe ze zelf een recensie moesten schrijven. Peters gaf feedback op die artikelen.

‘Zijn colleges waren echt goed’, aldus Joosten. ‘Peters heeft natuurlijk ontzettend veel ervaring en ziet direct waar de zwakheden in de recensies van studenten zitten. In die zin is het erg zonde dat hij niet meer komt.’

Joosten meldt nooit klachten over de recensent te hebben gehad. ‘Hij had overigens ook nooit direct contact met onze studenten. Ik stuurde de artikelen naar hem door, die besprak hij dan tijdens het college terwijl mijn collega of ik erbij waren.’

Arjan Peters had geen contract aan de Radboud Universiteit. Per 1 december wordt zijn aanstelling bij de Volkskrant opgeheven. De recensent, die sinds 1992 voor de krant schrijft, krijgt een ontslagvergoeding van 32.000 euro.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!