Internationale studenten in kamernood

11 okt 2017

Internationale studenten komen moeilijk aan een kamer. Studentenvakbond AKKU brengt binnen enkele weken een rapport uit om dit probleem in kaart te brengen en Vox vroeg verschillende internationals naar hun kamerzoektocht.

Geneeskundestudent David Colmar uit Duitsland verblijft sinds een week in een caravan op camping De But in de bossen van Berg en Dal. ‘Ik hoop dat het geen koude winter wordt’, zegt hij lachend, maar de situatie is alles behalve grappig. David moet iedere ochtend 500 meter lopen naar de douche, heeft geen verwarming en geen wateraansluiting in de caravan en leeft van blikgroenten. ‘Ik ben de hele dag moe en probeer elke dag zo lang mogelijk op de campus te blijven’.

Met de kamernood onder internationale studenten geeft de universiteit geen goed visitekaartje af, vindt David. ‘Ik kan internationale studenten niet aanraden om in Nijmegen te gaan studeren’.

Het verhaal van David is niet uniek. Student International Business Communication James Robertson uit Australië heeft zes weken in een Airbnb gewoond omdat hij geen kamer kon vinden. Een studiegenoot van James, Tabea Streuber uit Duitsland, sliep een maand in een hostel en woont nu sinds drie weken in een bungalow op een caravanpark in Groesbeek. Airbnb of een bungalow is niet voor elke student weggelegd: je hebt er extra geld voor nodig, bijvoorbeeld van je ouders.

Vreemde eend

Een internationale student is een vreemde eend in de bijt. En dat levert regelmatig problemen op. International Business Administration-student Lisa uit Italië kreeg van verhuurders vaak te horen dat ze geen kamers aan internationale studenten verhuren. Om nog maar te zwijgen over kijkavonden. ‘Voor kijkavonden werd ik nooit uitgenodigd’, vertelt ze. Op een kijkavond waar een vriendin van Lisa, ook een internationale student, hospiteerde werd gezegd: ‘Ik snap niet waarom we Engels praten, aangezien we hier allemaal Nederlands zijn’.

Studentenvakbond AKKU maakt zich hard voor de belangen van de student, zo ook voor die uit het buitenland. ‘De situatie is redelijk goed, maar verre van perfect’, zegt Carmen Quint, voorzitter van AKKU. ‘Bij veel instanties lijkt er een blinde vlek te bestaan voor de huisvesting van internationale studenten’, vertelt Berend Titulaer, coördinator huisvesting van AKKU. Door de kamercrisis onder internationale studenten bespreekbaar te maken en met partijen als SSH& en International Office aan tafel te gaan zitten, hoopt AKKU tot oplossingen te komen.

Het is voor David te hopen dat hij zijn studie geneeskunde niet hoeft op te geven voor een cursus wollen truien breien, want, zegt David: ‘Als ik in de winter nog geen kamer heb gevonden, overweeg ik te stoppen met mijn studie omdat het dan echt gevaarlijk wordt in de caravan’.

2 reacties

  1. Glenn schreef op 11 oktober 2017 om 15:35

    Dit is helaas een groot probleem in verschillende steden in Nederland. Ook in Tilburg zijn verschillende keren alarmbellen afgegaan omdat internationale studenten geen plek konden krijgen.

  2. Harm Verbeek schreef op 15 oktober 2017 om 12:33

    Misschien is het goed qua huisvesting studentenbreed te kijken en niet alleen te focussen op de internationale student.

    Voldoende betaalbaar aanbod van woningen of kamers voor alle studenten moet het streven zijn, niet alleen voor de internationale student lijkt mij.

    Helaas zijn wachtlijsten ook een woning of kamer bij aanvang studie ook voor de student elders uit Nederland een feit. Meer bouwen op korte termijn lijkt dus verstandig voor de Sshn. Zodat alle studenten, nationaal of internationaal, betaalbare huisvesting kan worden geboden.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands