Cantus tijdens introductie

04 apr 2014

Lange rijen tafels en banken op de Grote Markt. De Stevenskerk badend in de gloed van de ondergaande zon. En dan de bierglazen heffen, klinken, en met tweeënhalfduizend studenten het Io Vivat inzetten. Het gaat er dit jaar van komen: tijdens de introductie wordt een cantus georganiseerd.

20130820 Cantus 2
Archiefbeeld, een cantus op kleinere schaal tijdens de introductie 2013.

‘Het idee is in het verleden al wel eens geopperd’, zegt Rob Vaessen, evenementenmanager van de Radboud Universiteit. ‘Het was zoeken naar een koepel die het op wilde pakken.’ En die is gevonden: het Bestuurlijk Overleg Studentenverenigingen (BOS), waar de grote studentenverenigingen deel van uitmaken, pakt de handschoen op. De cantus vervangt dan ook het Vijf Verenigingenfeest.

Vaessen ziet het wel zitten. Lange rijen banken op Markt, vooraan een podium. ‘Ik kan me ook best voorstellen dat we het in latere jaren eens in park Brakkenstein of op de campus organiseren, maar de binnenstad levert natuurlijk een mooi plaatje op. Het is een goede plek om te beginnen.’ Interesse blijkt er in ieder geval genoeg: de grote studieverenigingen reageerden enthousiast en op basis van die reacties lijkt de eerste cantus direct tweeënhalfduizend bezoekers te gaan trekken.

Het is een opvallende en gedurfde stap: de universiteit heeft immers jarenlang gestreden tegen (overmatig) drankgebruik tijdens de introductie. De studentenverenigingen werden nog wel eens op de vingers getikt. Vorig jaar werd het gedoogbeleid versoepeld, nu organiseert de introductie zelf een cantus. Gek? Vaessen: ‘Ik zie het als een leuke activiteit waar de eerstejaars de verenigingen kunnen leren kennen. Ik ben blij dat het er nu van komt, het zong al een tijdje rond en er wordt enthousiast gereageerd. Natuurlijk zal er een biertje worden gedronken, maar het wordt zeker geen zuipfestijn. Daar zal de organisatie ook op letten.’ / Mark Merks

4 reacties

  1. Anoniem schreef op 4 april 2014 om 19:50

    ‘Het wordt zeker geen zuipfestijn’. Geloof je het zelf? Belachelijk idee naar mijn mening zo’n cantus.

    • Flap schreef op 6 april 2014 om 17:00

      Natuurlijk wordt het een zuipfestijn. Eenieder die een beetje praktijkervaring heeft met studentenfeesten waar alcohol genuttigd wordt weet dat het niet bij 4 biertjes biljft.. :’)

  2. Picnic | Pearltrees schreef op 8 april 2014 om 11:51

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!