Introductiemarkt op de campus is mogelijk een blijvertje

24 aug 2021

Na bijna anderhalf jaar doodse stilte blies de introductiemarkt gisteren het leven terug in de campus van de Radboud Universiteit. Een stroom van duizenden (nieuwe) studenten maakte kennis met de talloze studentenorganisaties in Nijmegen. Coördinator Dionne Aldus is te spreken over de nieuwe opzet van de markt, al bleek de anderhalve meter niet te handhaven.

Voor corona bouwden de verenigingen hun kraampjes altijd op in Park Brakkenstein. In plaats van die grote, open markt tussen de bomen, liepen de studenten gisteren een route van het Maria Montessorigebouw, via het Berchmanianum, naar het Erasmusplein.

Vergunning

Die opzet had te maken met het verkrijgen van een vergunning. Nu stond de markt in de papieren als een doorstroomevenement. Dat was ook de reden dat er geen podia waren, waar mensen zouden samenklonteren.

Desalniettemin is Dionne Aldus, coördinator van de introductie, zeer te spreken over de introductiemarkt nieuwe stijl. Sterker nog, als het aan de coördinator ligt, dan wisselt de universiteit ook in de komende jaren de markt in het park in voor een looproute op het universiteitsterrein.

‘Doordat iedereen dezelfde route loopt komen studenten alle verenigingen tegen. Die krijgen daardoor de volle aandacht.’ Door het werken met tijdsblokken kan de organisatie bovendien de drukte beter spreiden over de dag. Ander pluspuntje is dat de aankomende eerstejaars de campus alvast kennen.

Drukte

Ondanks het werken met tijdsblokken – elk uur startte er een nieuwe groep – en het inrichten van eenrichtingsverkeer, kon de organisatie niet voorkomen dat er op sommige plekken soms drukte ontstond. Officieel moest er anderhalve meter afstand worden gehouden, maar die regel werd niet nageleefd. ‘Het is maar goed dat het allemaal buiten was’, zegt Aldus. ‘Daardoor verwacht ik dat het met het aantal besmettingen op de markt zal meevallen, al is nooit precies na te gaan waar iemand is besmet.’

1 reactie

  1. Standhouder schreef op 24 augustus 2021 om 16:04

    Natuurlijk is het prettig om de markt op de campus te hebben – de faciliteiten zijn veel dichterbij. Maar tenzij ze plek vinden om de markt door te trekken naar het Grotiusgebouw is de ruimte gewoon te klein. Er werden stands weggedrukt in op elkaar gevouwen hoekjes waar niet iedereen langsloopt, en met name voor kleinere verenigingen die geen poule van 12 man kunnen afvaardigen is een markt van 6 uur toch echt te lang (waarbij ook nog een uur na de laatste groepen van formaat wordt rondgelopen om te vertellen dat het écht niet de bedoeling is dat er nu al afgebroken wordt, terwijl de Radboud-instituten zelf al afgebroken hadden). Met name de paden van/naar het Berchmanianum waren ook eigenlijk veel te smal – voor een 1.5 meter evenement én voor een gewone markt, als er even iemand stond te praten met een vriend of vriendin was er meteen een opstopping. Bekijk de modderige sporen naast het pad maar, we hebben geluk gehad dat het relatief droog was de afgelopen week. Zeker als er volgend jaar wél podia bijkomen, en als de ‘grote’ stands zoals de rugzakjes van de coop weer terugkomen gaat het echt niet passen op de campus.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!