Introfestival in augustus afgelast wegens corona

15 apr 2020

Het introductiefestival in Goch gaat dit jaar niet door. De organisatie heeft samen met het College van Bestuur besloten dat het vanwege het coronavirus niet verantwoord is in augustus vierduizend studenten bij elkaar te laten slapen in tenten.

Ze is er vroeg bij, beaamt Dionna Aldus, coördinator van de Nijmeegse introductie, maar ze weet nu al zeker dat het weekendfestival eind augustus niet door zal gaan. ‘Gisteren heeft het college de knoop doorgehakt: we gaan niet naar Goch.’

Sinds een paar jaar sluiten eerstejaars en hun mentoren de introductieweek af met een festival net over de grens bij klooster Graefenthal. Zo’n vierduizend bezoekers gaan er met bussen naartoe en blijven twee nachten slapen.

Slaaptenten

De reden voor de annulering is volgens Aldus dat het coronavirus ook deze zomer nog grote gevolgen zal hebben voor de manier waarop we met elkaar omgaan. De anderhalvemetersamenleving is hoogstwaarschijnlijk ook dan nog een feit. In de slaaptenten die op de festivallocatie staan, is het onmogelijk de bedden zo ver uit elkaar te zetten, zegt Aldus. ‘Daar is het terrein niet groot genoeg voor.’

Het wordt ruimtetechnisch ook problematisch om massale evenementen als een cantus te organiseren als deelnemers zo ver uit elkaar moeten zitten. Bovendien: het festival wordt traditiegetrouw gehouden in Duitsland, zal ons buurland (net als nu) een ander coronabeleid hanteren dan Nederland?

Introweekends

Aldus zegt dat besloten is vroegtijdig te cancellen, zodat studentenorganisaties ruim de tijd hebben om, samen met de universiteit, alternatieven te bedenken voor het afsluitende festival.

Is het mogelijk dat de vroegere introweekends weer terugkeren? Introgroepjes konden zich tot een paar jaar geleden inschrijven voor verschillende kampen op locaties (denk aan een kampeerboerderij) verspreid over heel Nederland. ‘Nee’, zegt de coördinator. ‘Ook daar sliepen vaak meer dan honderd mensen bij elkaar.’ Grootschalige logeerpartijen zijn er voor de eerstejaars die zich in augustus in Nijmegen melden gewoon niet bij.

Openingsmarkt

Over andere drukbezochte onderdelen van de introductie, zoals de openingsmarkt en de sportdag, denkt de organisatie nog na. Volgens Aldus zijn daar oplossingen voor te bedenken, zoals tijdslots, zodat er geen massa ontstaat en mensen afstand kunnen houden. ‘We hebben nog een paar maanden om daar iets op te verzinnen, dat zal best lukken.’

De organisatie van de introductie volgt de richtlijnen van het RIVM voor de ‘gewone’ intro-activiteiten. Dionne Aldus zegt dat ze het verdrietig vindt dat het festival niet door kan gaan en dat ze er alles aan zal doen ook dit jaar een leuke introductie neer te zetten. ‘Maar de gezondheid van de studenten staat voorop’.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!