Italiaans leren doe je met een app

29 jul 2021

Na vier jaar relatie met haar Italiaanse vriend besloot onze Duitse medewerker Antonia haar Italiaans te verbeteren. Dat doet ze met taalapp Duolingo. Maar is dat wel de beste methode? ‘Er is niet één pasklare oplossing die voor iedereen geschikt is.’

In de loop der jaren heb ik aardig wat pogingen gedaan om een taal te leren. Zo hebben mijn moeder en ik ons ooit aangemeld voor een cursus Spaans – waarmee we al na twee weken stopten om thuis op de bank naar Desperate Housewives te gaan kijken. Ook heb ik een keer een boek Frans voor dummies gekocht omdat ik, zoals vrijwel iedereen op deze aarde wel een keer overkomt, in een francofiele fase zat. En dan waren er natuurlijk nog die zes jaar Latijn op school, met de bijbehorende woordenlijsten en grammaticatabellen, die nog steeds bovenkomen zodra ik vanuit mijn ooghoeken een middeleeuws manuscript zie.

Verliefd zijn

‘De beste manier om een taal te leren’, zei iemand ooit tegen me, ‘is verliefd zijn’. Daar zit een kern van waarheid in. Liefde heeft een sterk motiverende werking, zoals elke romcom bevestigt, en om je honderd procent in te zetten voor het leren van een taal, moet je nu eenmaal gemotiveerd zijn.

Maar wat nu als er vanaf het begin een handiger derde taal beschikbaar is om met elkaar te communiceren? Mijn vriend en ik hebben verschillende taalachtergronden. Hij Italiaans, ik Duits. We ontmoetten elkaar op neutraal Nederlands grondgebied en voerden onze eerste gesprekken in de lingua franca, het Engels. En zelfs na vier jaar relatie is het nog steeds handiger om Engels met elkaar te praten dan te jongleren met zijn kleine beetje Duits en mijn verwaarloosbare kennis van het Italiaans.

Wat het ingewikkeld maakt, is dat mijn vriend en ik allebei familieleden hebben die niet allemaal even goed Engels spreken. De hierboven geciteerde uitspraak zou daarom moeten zijn: ‘De beste manier om een taal te leren, is een paar weken door te brengen met de familie van iemand van wie je houdt, met name als het enige dat je in het Italiaans kunt zeggen is dat je van iemand houdt.’ Familie is een heel sterke motivator, en ik spreek uit eigen ervaring.

De juiste middelen

Gelukkig zijn er veel verschillende manieren om een taal te leren – van klassieke taalcursussen tot grammaticaboeken en computerprogramma’s. Een van de verreweg meestgebruikte middelen is de app Duolingo. Vind maar eens iemand die een taal leert, maar deze app nog nooit heeft gebruikt.

‘Een taalapp kan je overal gebruiken’

Gebruikers kunnen zich gratis aanmelden en sessies volgen in hun doeltaal, die voornamelijk bestaan uit vertaaloefeningen. Voor wie daar niet genoeg aan heeft, is er de premium versie. Mijn moeder gebruikt de app om Engels te leren, vrienden van mij voor Nederlands. En toen we bijna vijf maanden bij mijn familie in Duitsland doorbrachten tijdens de eerste maanden van de lockdown vorig jaar, heeft mijn vriend zijn Duits ermee bijgespijkerd.

‘Ik denk dat Duolingo op dit moment de populairste gratis taalapp is’, zegt Helmer Strik, universitair hoofddocent spraakwetenschap en -technologie aan de Radboud Universiteit. ‘Een groot voordeel van Duolingo is dat je het overal kunt gebruiken. Het is heel flexibel.’

Communicatie is cruciaal

Maar de interactie tussen persoon en computer is tegelijkertijd een nadeel, legt Strik uit. Je kunt met Duolingo leren lezen en schrijven in een andere taal, en ook je luistervaardigheden kun je ermee opkrikken. ‘Maar het meest essentiële is dat je leert spreken in die taal.’ En hoewel Duolingo spreekoefeningen bevat met automatische spraakherkenning (ASH), is de ASH volgens Strik niet erg goed.

Foto: David van Haren

Dat betekent niet dat daar geen mouw aan te passen valt. Maar daarvoor moet je wel verder kijken dan de mogelijkheden van de app. Strik: ‘Je kan natuurlijk naar een land gaan waar de taal gesproken wordt, of je combineert de app met het lid worden van online community’s waar de taal gesproken wordt.’

Waar het uiteindelijk op neerkomt volgens Strik, is oefenen, oefenen en nog eens oefenen. ‘Motivatie is daarbij een heel belangrijke factor.’ En of je nu gebruikmaakt van een grammaticaboek, een app of chatten met mensen in de doeltaal, hangt af van de persoonlijke voorkeuren van de student. ‘Er is niet één pasklare oplossing voor het leren van een taal.’

Oké, wat voor mij de juiste methode is, moet ik zelf achterhalen. Over mijn motivatie kunnen in ieder geval geen misverstanden bestaan: een al tijden geplande hereniging met de schoonfamilie deze zomer. Mét het lekkere eten en het geweldige gezelschap dat daarbij hoort, en – zolang ik mijn Duolingo-ijver weet vast te houden – waarschijnlijk wat betere communicatie. En dan wel in het Italiaans, dit keer.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!