‘Je kiepert niet om als je vegetarisch eet’

15 apr 2019

De een eet zo'n 250 gram vlees per dag, de ander voert actie tegen het gebruik van dierlijke producten. Drie studenten vertellen naar aanleiding van de Vox-enquête naar vleesconsumtie over hun eetgedrag. 'Ik eet veel kip, tonijn, zalm en rundergehakt.'

Elena Freudenberg, veganist:

Voor Elena Freudenberg, derdejaarsstudent filosofie, is het een uitgemaakte zaak: vlees eten doe je niet. Evenmin als andere dierlijke producten. Freudenberg is veganist. Ze probeert ook anderen te overtuigen, onder meer via haar Instagramaccount @veggielena. Met de groep Anonymous for the Voiceless gaat ze regelmatig de straat op, om het publiek met beeldmateriaal te laten zien hoe dieren geslacht worden.

‘Het is heel heftig hoe de vleesindustrie met dieren omgaat’, zegt ze. ‘Varkens worden vergast, of gedood met een tang die een extreem hoog voltage afgeeft. Ze worden vooraf verdoofd, maar omdat de dieren zo groot zijn, werkt die verdoving niet altijd direct. Dus of de varkens zijn vijf lange minuten aan het stikken, of ze zijn nog half bij bewustzijn als ze worden geëlektrocuteerd.’

‘Heftig hoe de vleesindustrie met dieren omgaat’

Elena Freudenberg

Wat veel mensen bovendien niet weten, betoogt ze, is dat achter de productie van dierlijke producten zoals melk en eieren ook nare praktijken schuilgaan. ‘Een koe kan alleen melk geven als ze heeft gekalfd. Ze wordt dus steeds opnieuw geïnsemineerd en is doorlopend drachtig, tot ze op is. Dan wordt ze naar de slacht gebracht.’

Hetzelfde geldt voor de productie van eieren: ‘Omdat alleen hennen eieren leggen, worden de haantjes als ze uit het ei komen op de loopband gezet en vergast of vermalen.’ Voor andere dierlijke producten dan vlees sterven dus ook dieren, wil Freudenberg maar zeggen.

Naast dierenwelzijn is ook klimaatverandering voor haar een argument om dierproducten te laten staan. ‘Grote stukken tropisch regenwoud worden gekapt om soja te verbouwen als veevoeder. Kijk je hoeveel land de bio-industrie gebruikt, dan zie je hoe inefficiënt dat is ten opzichte van het verbouwen van plantaardig eten.’

Cecile Collin, vegetariër:

Cecile Collin, student Communicatie en beïnvloeding, is vegetariër. Ze is van mening dat er vandaag de dag geen noodzaak meer is om vlees te eten. ‘Diëtisten en wetenschappers hebben allang uitgevogeld dat je niet omkiepert als je vegetarisch eet’, onderbouwt ze. ‘Sterker, vaak leef je juist langer.’

Het enige wat mensen volgens haar nog aan hun hamlapje bindt, is de smaak en de macht der gewoonte. ‘Ik vond het zelf ook moeilijk ermee te stoppen, dus ik snap het heel goed. Als je gewend bent elke dag aardappelen, vlees en groente te eten, houd je zonder vlees een saaie maaltijd over. Ik ben heel anders gaan koken. Ik eet bijvoorbeeld meer curry’s.

Cecile Collin

Keukens uit andere werelddelen zijn vaak beter ingesteld op vegetarisch eten.’ Bijkomend voordeel van vegetarisch eten is dat het volgens Cecile goedkoper is. ‘Ik ontdekte dat het spotgoedkoop is om vegetarisch te eten, zolang je niet alleen vervangers van de Vegetarische Slager haalt.’

‘Ik vond het zelf ook moeilijk ermee te stoppen’

De straat opgaan om anderen te overtuigen vegetariër te worden, zal Collins niet snel doen. Ook Meat Free Monday vindt ze geen goed idee. ‘Het is niet aan mij om voor anderen te beslissen’, zegt ze. ‘De motivatie moet echt vanuit jezelf komen. Het is fijn als je er over hebt nagedacht en vervolgens naar biggetjes op een boerderij kunt kijken en denken: chill maar, ik eet jullie niet op!’’

Sander Bouwmans, vleeseter:

Sander Bouwmans, student bedrijfskunde, eet rond de 250 gram vlees per dag. ‘Ik doe aan krachtsport en turnen en het is mijn hobby om sterker te worden. Mijn lichaam heeft daardoor meer eiwitten nodig. Vlees is een eenvoudige en lekkere bron van eiwitten. Ik eet daarom veel kip, tonijn, zalm en rundergehakt.’

‘Dat een vegetariër gezonder zou zijn, vind ik geen juiste conclusie’

Vlees is als spieropbouwer volgens Bouwmans niet eenvoudig in te ruilen voor vleesvervangers. ‘Vlees is een gemakkelijkere en goedkopere bron van eiwitten dan vleesvervangers. Bovendien vind ik vleesvervangers qua smaak en textuur niet lekker.’

Sander Bouwmans

Het eten van vlees is niet ongezond, is hij van mening: ‘Ik heb een gezond dieet en eet 400 gram groenten per dag. Daarnaast rook ik niet en drink ik niet vaak. Dat een vegetariër dus gezonder zou zijn, vind ik geen juiste conclusie. Als je helemaal veganistisch eet, moet je trouwens supplementpillen slikken. Jemist dan mineralen die alleen in vlees en dierlijke producten zitten.’

Bouwmans heeft geen last van gewetenswroeging. ‘Ik denk wel eens aan dierenleed en klimaat, maar aan de andere kant zijn er zo veel dingen slecht voor het milieu, dat dit me er niet van weerhoudt vlees te eten.’ De bedrijfskundestudent vindt het prima als anderen geen vlees willen eten, maar het onder druk zetten van de omgeving om vlees te laten staan, vindt hij fout.

‘Je mag je eigen ideologie hebben, maar je moet anderen niet beïnvloeden. Mensen proberen bang te maken en hen zo te weerhouden vlees te eten, dat is niet fair.’

Maandag verschijnt de nieuwe Vox, die in het teken staat van dieren.

1 reactie

  1. Teetje schreef op 16 april 2019 om 18:15

    Ieder moet het zelf weten inderdaad. Ik ben zelf vegetariër en mis niks! Je moet gewoon méér ontdekken qua ingrediënten en recepten. Ben wel stap voor stap vegetariër geworden en denk erover na om écht veganist te worden. Voor de diertjes, het milieu en ik was er toch al niet zo dol op!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands