Joep Bos-Coenraad: Witte tasjes

08 mrt 2012

Het einde van de winter is daar! Het leek een eeuwigheid te duren, maar we hebben het weer overleefd. Als ik rond zessen ’s avonds naar huis fiets is het nog licht en dat stemt mij vrolijk. We kunnen weer als amateur-uiltjes rondkijken terwijl we ’s avonds huiswaarts trappen. Mijn oog valt op witte plastic tasjes aan de sturen van mijn medeweggebruikers. Lonkend kraken ze me toe: ‘Oehhh bestel mij! Bestel mij! Ik ben een lekkere vette loempia. Je gaat toch zeker niet zelf koken?’.

Laat ik er maar niet omheen draaien: ik ben VERZOT op Chinees. Chinees eten tenminste. Maar ook pizza, frietjes, falafel en take-a-wok-for-go-afhaalmaaltijden gaan er hier in als koek. Omnomnomnom. Zeker twee keer per week besteed ik het maken van mijn diner graag uit en liever nog vaker. Waar blijft eigenlijk de ‘afhaal paella-toko’? Paella is het Spaanse Chinees en leent zich uitstekend voor een take-away.

In veel landen is het heel gebruikelijk om eten af te halen of om buiten de deur te eten. Daar redeneert men dat een half uur betaald doorwerken meer oplevert dan die tijd zelf in de keuken staan knoeien. In Nederland is dat helaas anders. Niet alleen zijn de prijzen in onze horeca astronomisch hoog, we kennen ook een enorm vacuüm tussen ‘de afhaalchinees’ – voor mij toch het hoogst haalbare in de witte tasjes – en ‘eenvoudig uit eten’.

In Tsjechië schoof ik aan bij een houthakker en een machinist – beiden nog in hun werkkleding – die aan een lange houten picknicktafel-met-keukenzeil zaten. In Indonesië at ik bij kleine karretjes aan de kant van de weg waar lekkere nasi en bami wordt afgebakken met, als je geluk hebt, heerlijke gefrituurde cassave. Flesje lauwe Coca Cola erbij, heerlijk. In Aziatische Chinatowns worden hele straten afgezet en komen er uit alle windhoeken kraampjes en stalletjes tevoorschijn waar ze voor een paar centen de lekkerste gerechten met verse ingrediënten bereiden.

Dat is het goede leven mensen! Tenminste, waar het eten betreft! Het hoeft niet altijd haute cuisine. Het kan ook gewoon eenvoudig, lekker en toch vaak voedzaam. Bovendien kom je buitenshuis nog eens iemand tegen. Hmwôôôâhh gezellig! Wanneer opent Nijmegen haar eerste food street?

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!