Kamernood: Jesmer begint aan zijn Nijmeegse studie vanaf de camping in Groesbeek

14 sep 2022 ,

Door de kamernood zoeken meerdere studenten hun toevlucht tot campings. Jesmer Logtenberg is een van hen. Hij sliep drie weken in het Groesbeekse bos. ‘Iets meer comfort is toch wel prettig.’

Jesmer Logtenberg (21) grapte deze zomer al tegen zijn ouders: ‘Als ik geen kamer kan vinden, ga ik wel in de caravan liggen.’ Toen het collegejaar steeds dichterbij kwam – en de afwijzingen op kameradvertenties begonnen binnen te stromen – merkte hij dat die grap weleens werkelijkheid zou kunnen worden.

‘En nu zit ik hier’, vertelt Jesmer op camping De But in het Groesbeekse bos. Zijn caravan heeft hij geparkeerd op een beschutte plek tussen de hoge eikenbomen. Schuin daartegenover is een toiletgebouw waar hij (koud) water kan tappen.

Dit collegejaar is Jesmer begonnen aan de premaster cybersecurity aan de Radboud Universiteit. Zijn bachelor haalde hij in Groningen. Op en neer reizen vanaf ‘thuis-thuis’ – zijn ouders wonen in Drenthe – is geen optie. Dan zou hij telkens drie kwartier te laat komen voor het ochtendcollege.

Kamernood

Jesmer is een van de vele studenten die gebukt gaan onder de kamernood. In de tien grootste studentensteden zijn 27.000 kamers te weinig, berekende Kences, de koepel van studentenhuisvesters, onlangs. Nijmegen staat in het rijtje van steden waar de druk het hoogst is.

Met de komst van duizenden nieuwe studenten is de kamerkrapte aan het begin van het collegejaar altijd het grootst. Om hun studie niet te hoeven opzeggen, zoeken studenten dan hun toevlucht tot hotels, AirBnB’s of gastvrije studiegenoten met een bank.

Of ze gaan dus op de camping staan, zoals Jesmer. En hij is niet de enige. ‘Hier op camping De But zijn we nu met z’n vijven’, vertelt hij. ‘Af en toe zoeken we elkaar op om samen te eten of wat te kletsen. Het zijn een beetje mijn huisgenoten geworden.’

Al met al is het verblijf hem meegevallen, toch is hij blij dat hij vrijdag verhuist naar een kamer in de wijk Heseveld. ‘Het is gewoon irritant als je steeds de waterkoker moet aanzetten om te kunnen afwassen. Iets meer comfort is toch wel prettig.’

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!