Kiezers op de campus gaan voor GroenLinks, D66 en nieuwkomer Volt

17 mrt 2021

Academiegebouw Berchmanianum opende vandaag zijn deuren voor stembureau 40. Traditiegetrouw deden GroenLinks en D66 het goed op de campus, maar ook veel kiezers kleurden het vakje rood voor nieuwkomer Volt en regeringspartij VVD. Dat blijkt uit de exitpoll van Vox.

Als het aan stemmers ligt in het Berchmanianum, het academiegebouw van de Radboud Universiteit, vaart Nederland de komende vier jaar een progressieve, pro-Europese koers. GroenLinks en D66 zijn er het populairst, gevolgd door nieuwkomer Volt en VVD.

Dat blijkt uit een exitpoll van Vox onder 290 kiezers. Het merendeel van die groep bestond uit studenten (156). Maar ook medewerkers van de universiteit (41) en overige inwoners van Nijmegen (93) wisten het stembureau op de campus te vinden.

GroenLinks en D66 werden in de exitpoll de grootst met respectievelijk 74 en 73 van de 290 stemmen (beide ruim 25 procent). Volt bleek daarna de populairste partij met 31 stemmen (11 procent). De VVD van Mark Rutte haalde 29 stemmen (10 procent).

Vooral onder studenten lijken GroenLinks, D66 en Volt populair. Samen waren deze drie partijen goed voor ruim twee derde van de stemmen van studenten in het Berchmanianum. Onder de stemmers die niet aan de universiteit studeren of werken – voornamelijk buurtbewoners uit Brakkenstein – kozen de meesten voor D66 of VVD (beide 20 van de 93 stemmen).

Vrijwel geheel afwezig bleven de mensen die kozen voor het (extreem)rechtse geluid – al zou het kunnen dat ze niet wilden meedoen aan de exitpoll van Vox. Geen enkele stemmer liet weten het vakje rood te hebben gekleurd voor de PVV. Eén stemmer gaf aan Forum voor Democratie te hebben gestemd. Vier gaven aan voor JA21 te hebben gekozen, een partij die zich heeft afgesplitst van de partij van Thierry Baudet.

Over versplintering gesproken: maar liefst twaalf partijen kregen ten minste drie stemmen in Stembureau 40. Partijen JONG, de Libertaire Partij en Splinter kwamen in de exitpoll van Vox niet verder dan één stem.

Met medewerking van Jan Scholten, Marit Willemsen en Ken Lambeets.

1 reactie

  1. L schreef op 17 maart 2021 om 21:55

    En Bij1? Niet alleen in de tekst staat er niets over; in het figuur staat er ook geen aantal bij. Zou fijn zijn als jullie dat aanpassen! 🙂

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!