‘Knapperige’ memes voor Nijmeegse studenten

05 okt 2018

Rector Han van Krieken met dolfijnen, een brandende ‘Griezelbus’ lijn 10 en een vergelijking tussen Spar-klanten en de bio-industrie. De Facebookpagina ‘Knapperige memes voor Nijmeegse jeugdigen’ plaatst memes over het studentenleven en kenmerkende figuren op de campus. ‘We zijn maar een klein knapperig clubje’.

De profielfoto van ‘Knapperige memes voor Nijmeegse jeugdigen’ is een foto van rector Han van Krieken met een slordig uitgeknipt Radboudlogo op zijn voorhoofd geplakt. Om hem heen dansen vier vrolijke dolfijnen.

Wat is daar het idee achter? ‘Han is toch wel het icoon van de universiteit’, verklaart de initiatiefnemer van de pagina. ‘En zonder die dolfijnen was het een beetje kaal.’ Samen met twee vrienden richtte de anonieme student drie weken geleden de pagina op, naar het voorbeeld van de succesvolle ‘Lamme Leidse Memes Voor Pseudocorporale Teens’.

De ‘Knapperige Memes’ op de pagina gaan bijvoorbeeld over de overvolle Heyendaalshuttle. Ook persvoorlichter Martijn Gerritsen moet het ontgelden, die door een sassy vogel wordt gewezen op de gebrekkige diepgang van het Radboudlied. De makers van de memes aanbeden daarentegen de vogel RU’tje, mascotte van het Radboud Sportcentrum.

Bron: Knapperige Memes voor Nijmeegse Jeugdigen

De plaatjes zien eruit alsof ze in tien minuten in elkaar zijn geflanst – en dat zijn ze ook – maar hun kracht zit in de herkenbaarheid voor ‘Nijmeegse jeugdigen’. ‘RU’tje is echt iemand waarvan je ouders wensen dat je er op een dag mee thuis komt, toch?’

De makers halen hun inspiratie uit herkenbare situaties op de campus. Het vocabulaire van de beheerders is sterk geïnspireerd op de YouTube-filmpjes van Kud: ‘Zij laten alles altijd heel sappig klinken’.

Uit de hand gelopen grap

‘Het is een beetje een uit de hand gelopen grap’, geven de jongens toe. Het is niet de ambitie om even groot te worden als de Leidse grote broer, die ruim 8 duizend likes telt. De Nijmeegse pagina telt nu bijna 350 likes.

Hoewel de drie op dit moment zelf nog het grootste gedeelte van de memes plaatsen, hopen ze om een platform te worden voor alle catchy plaatjes over het Nijmeegse studentenleven. Want memes maken, zo betogen de jongens, is helemaal niet lastig. ‘Iedereen kan memen. We hopen dat iedereen binnenkort hun creaties naar ons stuurt, zodat onze pagina een verzamelplaats wordt.’

Bron: Knapperige Memes voor Nijmeegse Jeugdigen

Hoewel ze het leuk vinden andere studenten een podium te bieden, willen de jongens zelf anoniem blijven. Zodra ze alle drie afgestudeerd zijn, zullen ze de pagina namelijk overdragen aan andere studenten. ‘Het gaat om de pagina, niet om de mensen die erachter zitten.’

Want, zodra studenten afgestudeerd zijn, krijgen ze de nieuwe dingen op de campus niet meer zo mee, leggen de initiatiefnemers uit. Een van makers is namelijk al afgestudeerd en maakte een meme over Blackboard. ‘Toen kreeg ik meteen veel reacties met dat de universiteit nu Brightspace gebruikt. Ik had geen idee.’

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!