Koepels tegen hun verenigingen: ‘Spreek je uit tegen voorstel AKKUraatd’

04 jun 2019

De positie van culturele, sportende en andere studenten is in gevaar. Dat schrijven ten minste vier koepelverenigingen in een mail aan de besturen van hun lidverenigingen. De koepels spreken zich uit tegen het voorstel van studentenfractie AKKUraatd om de Universitaire Studentenraad te hervormen.

De positie van koepelverenigingen in de Universitaire Studentenraad (USR) is ondemocratisch, betoogde AKKUraatd vorige week op deze site. De studentenfractie is het er niet mee eens dat de koepels zonder stemming plekken mogen vullen en stelt een apart overlegorgaan voor de koepels voor. Een dag later reageerden asap en de koepels met een eigen opiniestuk waarin ze het belang van samenwerking tussen de verschillende groepen in de USR benadrukken.

‘We spelen niet onder één hoedje met asap’

Daar doen de koepels nu een schep bovenop door gezamenlijk hun lidverenigingen te waarschuwen voor het plan van AKKUraatd. Koepels NSSR, Cultuur op de Campus, Bestuurlijk Overleg Studentenverenigingen (B.O.S.) en CSN schrijven: “Studentenfractie AKKUraatd heeft in een artikel in de Vox kenbaar gemaakt vastberaden te zijn om de koepelverenigingen uit de USR te zetten.” Verderop staat: “Wij willen daarom graag een beroep doen om deze mail te delen en actief uit te spreken tegen dit voorstel.(sic)” Enkele verenigingen hebben dit verzoek opgevolgd.

Geen stemadvies

De mail van de koepels lijkt een poging stemmen voor asap te werven. Onterecht, zegt Niels Peelen, voorzitter van het B.O.S. ‘Het gaat ons erom dat studenten zich bewust worden van wat er op de universiteit speelt en niet zomaar op een vriend of vriendin stemmen. We betreuren hoe het met AKKUraatd is gelopen, maar we spelen niet onder één hoedje met asap.’

Volgens Joost Jacobs, voorzitter van Sportkoepel NSSR, is de timing van het voorstel van AKKUraatd ongelukkig. ‘We willen niet meer zeggen dan in de mail staat: spreek je uit tegen het voorstel van AKKUraatd. Het probleem is dat dat voorstel een week voor de verkiezingen werd gepubliceerd. Wij zijn ook tevreden als iedereen op AKKUraatd stemt en de partij tegelijkertijd een boze brief stuurt om de koepels in de USR te houden.’

‘Het is niet waar dat AKKUraatd tegen de koepelverenigingen is’

Dat de koepels in de raad zitten heeft veel voordelen, geeft Jacobs aan. ‘De verenigingen spelen een grote rol in veel thema’s die in de USR worden behandeld, zoals studentenwelzijn en duurzaamheid. Omdat ze vaak het meeste van dit beleid voelen, moeten ze er ook over kunnen meepraten.’

Beide kanten

AKKUraatd plaatste kort na de mail van de koepels een filmpje op Instagram waarin lijsttrekker Bart Zonneveld reageert op de kritiek. ‘Het is absoluut niet waar dat AKKUraatd tegen de koepelverenigingen is’, zegt Zonneveld in het filmpje. ‘Koepels hebben een belangrijke rol in de medezeggenschap, en terecht. Het zou idioot zijn om de NSSR te negeren als het gaat om sportfaciliteiten op de campus. Ik zou zelfs willen zeggen dat we nu nog veel te weinig gebruik maken van de expertise van koepels.’

Sander van der Goes, fractievoorzitter van AKKUraatd, reageert teleurgesteld op de mail van de koepels. ‘Ik had verwacht dat beide kanten van het verhaal zouden worden belicht, maar dat is helaas niet gebeurd. Dat vind ik jammer.’ Van der Goes hoopt dat de mail geen invloed op de verkiezingen heeft. ‘Maar ik ga ervan uit dat studenten kritisch genoeg zijn om beide kanten van het verhaal mee te nemen in hun stem.’

Meer lezen over Medezeggenschap? Bekijk dan ons dossier.

6 reacties

 1. Geestig schreef op 4 juni 2019 om 12:52

  Erg geestig dat Sander van der Goes stelt dat beide kanten van het verhaal belicht zouden moeten worden. Terwijl de fractie van akkuraatd zonder medeweten van de koepels een opiniestuk schrijft over de rol en plek van koepels binnen de USR. Waar was de ruimte voor de kant van de koepels in dat artikel? Overigens lijkt asap totaal geen partij in deze e-mail, dus waarom akkuraatd daar dan weer over moet beginnen is mij volstrekt onduidelijk. De koepels belichten de kant van het verhaal van akkuraatd; namelijk dat koepels geen plek hebben in de USR en reageren daarop. Wat een geneuzel weer.

 2. Anoniem schreef op 4 juni 2019 om 13:03

  Mooi stuk. Grappig om te zien hoe akku nu poogt om de scherven bijeen te rapen van de rommel die zelf hebben veroorzaakt met hun onverantwoorde uitspraken over de koepelverenigingen. Het helpt niet veel om je nieuwe lijsttrekker dan maar naar voren te schuiven om alles weer recht te praten.

  De koepels vertegenwoordigen juist alle studenten, dus studenten die lid zijn van studieverenigingen/sportverenigingen/gezelligheidsverenigingen. Die koepels moet je dus juist koesteren.

 3. Anoniem schreef op 4 juni 2019 om 13:13

  Best knap hoe AKKUraadt bij elke publieke reactie steeds weer haar eigen glazen ingooit.

 4. oudnssr schreef op 4 juni 2019 om 13:53

  asap en BOS / Carolus werken wel al jaren samen…
  Nu gooit het BOS zelf al hun glazen in. Het is maar afwachten tot het cvb ze uit de raad schorst.
  Jammer dat ex-bos bestuurder Joost Jacobs de NSSR meetrekt

 5. Oud-koepelbestuurder schreef op 4 juni 2019 om 13:56

  Iedereen in dit hele circus zou zich moeten schamen. Waar drie vechten, hebben drie schuld. Deze hele farce is gewoon een persoonlijke kwestie die politiek gemaakt is, omdat de huidige poco’s bang zijn om hun positie te verliezen. Dat is begrijpelijk dat dat beangstigend is, maar iedereen die zich langer dan drie seconden in het hele verhaal verdiept van twee kanten, ziet dat er meer aan de hand is. AKKUraatd is niet tegen koepels, maar wel in de huidige vorm. Het is wellicht lomp geformuleerd, waar een dergelijk voorstel zou er toch nooit door komen zonder voldoende steun. Maar waarom zouden niet alle zetels bijvoorbeeld verkozen kunnen zijn? Ook dan kunnen koepels prima hun eigen speerpunten hanteren.

  Koepels zouden zich neutraal moeten opstellen, deze mail zou nooit verstuurd zijn als het niet een week voor de verkiezingen was. Daarmee is het dus wel een verkapte stemverklaring.

 6. Anoniem schreef op 4 juni 2019 om 14:37

  Snap niet helemaal wat de koepels en ASAP bedoelen. Heb het mailtje gelezen en ze wijzen toch erg sterk op dat ik in ieder geval niet op Akkuraatd moet stemmen. Ik vind het sowieso bijzonder dat niet-verkiesbare organisaties zich mengen in verkiezingen. Zie het al voor me dat de NOS straks een oproept doet om op GroenLinks te stemmen.
  Oplossing: Laat de koepels zich dan ook verkiesbaar stellen of schaf de hele verkiezingen af en geef ASAP en Akkuraatd de 4-4 die toch altijd plaatsvind.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!