Koffiedrinken tegen Donald Trump

31 jan 2018 ,

Een winkelwagentje met lege koffiepakken die als het licht erop schijnt, fonkelen als goudstaven. In de binnentuin van het Spinozagebouw staat een opmerkelijke installatie. Doel: de berg laten groeien en op die manier in actie komen tegen Donald Trump.

Van de 189 pakken koffie die kunstenaar Pier Pennings heeft verzameld, dronk hij er 185 zelf leeg. Oké, samen met zijn vrouw dan. Hij hoopt dat de berg ‘gebakken lucht’ die hij in drie jaar tijd verzamelde, de komende maanden groeit. Oproep van de kunstenaar: gooi uw lege pakken er vooral bij. Maar dan alleen als ze goudkleurig zijn en wel graag op de juiste manier open geknipt.

De koffiepakken staan symbool voor de praatjes van de Amerikaanse Donald Trump. ‘Vreselijk dat die man president kon worden’, zegt Pennings. ‘Hij verkoopt toch alleen maar gebakken lucht.’ Uit die emotie ontstond het project ‘Trump’s Gold’. Hij hoopt dat Nijmeegse studenten zijn ‘vreugde over Trump’ delen en willen meewerken aan zijn groeiende installatie.

Knippen

Rond de binnentuin van het DE-Café hangen posters waarop staat hoe je een pak koffie het beste openknipt. Liever niet zo’n hoek eruit knippen, want dan kun je de verpakking niet meer goed in de vorm van een goudstaaf terugvouwen. Het is beter om met een schaar twee knippen te zetten op de bestaande naden. Zelf drinkt Pennings Goudmerk-koffie van de Aldi. Er zijn ook koffiemerken (DE) met een zilveren binnenkant, maar die ziet hij liever niet terug in zijn project.

‘Het zou toch mooi zijn als een foto van die hele stapel straks bij Donald Trump belandt’, dagdroomt de kunstenaar. ‘Ik zie hem er voor aan dat er nog op gaat reageren ook. Dat zou ik mooi vinden.’

De interactieve installatie van Pier Pennings staat nog tot 18 april in de binnentuin van het Spinoza-gebouw en is een initiatief van Cultuur op de Campus. Iedereen die wil, kan een leeg koffiepak toevoegen.

3 reacties

  1. Gekkehenkienie schreef op 31 januari 2018 om 15:21

    ** Signal your virtue here**

    Look at me being morally superior, im such a good person.

  2. RJ schreef op 31 januari 2018 om 16:31

    Het verkondigen van de gangbare mening via een spuuglelijk huis-tuin-en-keuken kunstwerk, compleet met schreeuwerige A4tjes die mensen aanmoedigen om te participeren….. het voegt niks toe, het zet niemand aan het denken en het ziet er niet uit. Wat is hier kunst aan?

    Teleurstellend dat de bewoners van Spinoza hier dankzij Cultuur op de Campus nog drie maanden tegenaan kijken. Hopelijk komen ze de volgende keer met iets mooiers óf intelligenters.

  3. Nick schreef op 1 februari 2018 om 11:32

    hahahaha ‘my feelings are hurt, so now i’m going to make “art” to show that i’m offended’

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!