Kortmann: ‘We staan hier als college’

25 mrt 2014

Het college van bestuur van de Radboud Universiteit maakte vanmiddag een statement: Wilders is te ver gegaan. Samen met honderden Nijmegenaren volgden Bas Kortmann en Wilma de Koning de burgemeester naar het politiebureau om aangifte te doen van discriminatie.

Wilma de Koning en Bas Kortmann doen aangifte tegen Geert Wilders. Foto: Gerard Verschooten
Wilma de Koning en Bas Kortmann doen aangifte tegen Geert Wilders. Foto: Gerard Verschooten

De academische wereld is een smeltkroes van culturen. ‘Wat Wilders doet is een deel van onze gemeenschap schade toebrengen’, zegt rector Bas Kortmann. ‘En daarom moeten wij een tegengeluid laten horen.’ Kortmann is vanmiddag een van de honderden Nijmegenaren die aangifte doen tegen Geert Wilders vanwege het ‘minder minder’-incident. Samen met collegelid Wilma de Koning staat hij aan de balie van het Nijmeegse politiebureau. Het is even zweten – niet alleen vanwege de drukte, ook omdat Kortmann zijn burgerservicenummer niet uit zijn hoofd weet. ‘Alleen een rijbewijs is voldoende’, stelt een agent hem gerust.

Grenzen
De Koning schrijft op haar aangifteformulier dat ze aangifte doet tegen Geert Wilders vanwege zijn discriminerende uitlatingen op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen. ‘Grenzen zijn overschreden’, schrijft ze als toelichting. ‘Niet alles kan en mag gezegd worden, zeker niet als dat groepen (mede)Nederlanders schaadt.’

Ze doet aangifte op persoonlijke titel, want namens de universiteit kan dat niet. ‘Al zou ik het graag beide doen.’ Kortmann vult aan dat het college ‘hier wel als college staat’. Hij heeft zich verbaasd over de uitlatingen van de politieke jongerenorganisatie JOVD dat het Nijmeegse gemeentebestuur nooit een hele stad – inclusief mensen die het wel met Geert Wilders eens zijn – mag vertegenwoordigen. Kortmann: ‘Je mag van bestuurders van een stad toch verwachten dat ze zich uitspreken. Het is juist goed dat ze kleur bekennen.’ Wat het universiteitsbestuur aangaat, denkt de rector dat hij en De Koning het geluid van een groot deel van de academische gemeenschap laten horen.

Als de aangifteformulieren zijn ingeleverd en alle journalisten – het is een waar mediacircus – te woord zijn gestaan, wurmen de collegeleden zich weer naar buiten. ‘Weten we ook weer eens hoe dat is, aangifte doen’, verzucht Kortmann. De hoempapaband (‘wij zijn tegen en dat is niet verkeerd, daarom hebben we een liedje gecomponeerd’) voor het politiebureau is inmiddels gestopt met spelen. / Annemarie Haverkamp

0 reacties

  1. Theo Koster o.p. schreef op 25 maart 2014 om 17:01

    Met deze actie laat het CvB zien waarvoor en vooral voor wie de universiteit staat. Op een goed moment zien we het gezicht, de katholieke identiteit van onze universiteit. Prima!

  2. meninggever schreef op 28 maart 2014 om 10:13

    Op zich prima actie. Maar waar de PVV voor staat dat weten we al vele jaren en daar is met deze woorden niets aan veranderd. We hoorden niemand toen de PvdA Marokkanen wilde vernederen. We hoorden ook niemand over de VVD toen ze minder Antillianen in Nederland wilden. We zijn vrij om te stemmen dus als je het niet met Wilders eens bent dan stem je gewoon op een andere partij. We zijn op dat gebied tot niets verplicht maar we moeten onze mede Nederlanders vooral niet als breekbare porseleinen poppetjes behandelen want daar wordt niemand beter van.

  3. Meninggever schreef op 28 maart 2014 om 10:41

    Daarbij beste VOX. Het is Geert en niet Greet. Of noemen jullie Rutte ook Rotte, Dijsselbloem Distelbloem en Samsom……..

  4. ‘Wilders is de regie kwijt’ | Vox magazine schreef op 31 maart 2014 om 07:55

    […] Politieke tegenstanders spreken er schande van, partijgenoten zeggen de PVV vaarwel. Onder meer in Nijmegen doen burgers aangifte. Maar waarom leiden nu juist deze uitspraken tot controverse? Daarover gaat […]

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!