Kunstwerk van de vrouw als genoom bij Huygensgebouw

23 jun 2011

een fractie van een miljoenste van het mitochondriaal DNA van Marjolein Kriek.Het is een standbeeld van een vrouw. Marjolein Kriek om precies te zijn. Zij is klinisch geneticus in Leiden en ze was de eerste vrouw ter wereld van wie het hele genoom is bepaald. We zien haar op een bijzondere manier: Bas van Vlijmen, kunstenaar, plaatste op het classicistische sokkel een enorme stapel computerprints met de uitdraai van haar erfelijk materiaal. Vanmiddag wordt het beeld onthuld en is dan te zien bij het terras aan de achterkant van het Huygensgebouw.

Cadeautje
Het beeld ‘REBOOT’ is een cadeau van het Centre for Society and Genomics (CSG) aan de Nijmeegse B-faculteit. Het CSG analyseert recente ontwikkelingen in genoomonderzoek en hun betekenis voor de samenleving. Marjolien Kriek is zelf aanwezig bij de onthulling en ze wordt geïnterviewd over de vragen die het bepalen van je erfelijk materiaal oproepen – precies datgenen waarmee het CSG zich bezighoudt.

Wetenschap in kunst
Ook andere wetenschapsgebieden zijn door kunst vertegenwoordigd in de faculteit: er is een Slinger van Foucault te vinden, een installatie die het verdwijnen van diersoorten aan de orde stelt en een marmeren Möbiusring. Een tijdelijk kunstwerk over onze relatie met water is te vinden op het grasveld voor het Huygensgebouw. In de centrale ‘straat’ van het gebouw zijn geregeld exposities. /Iris Roggema

REBOOT in Rotterdam 
REBOOT was eerder te zien in Rotterdam. Hierboven een fractie van een miljoenste van het mitochondriaal DNA van Marjolein Kriek.

 

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!