De jaarlijkse feesttrein richting ‘Kuuk’

28-02-2017, 15:09

Iris, in het groen, gaat voor een volle stempelkaart. Foto: Thijs van Beusekom

Ook dit jaar weerhoudt de zogeheten Kuukse elfkroegetocht een grote groep Nijmeegse studenten van studeren. De echte carnavaller pakt vandaag de trein naar Cuijk. ‘Soms denk ik dat ik in de verkeerde provincie geboren ben.’

‘We gaan eigenlijk met een groep van twintig, maar iedereen is te laat’, vertellen studenten communicatie-informatiewetenschappen Maud en Lisanne rond 11 uur op het Centraal Station van Nijmegen, terwijl zij aan hun sinaasappelsap lurken. In de kou staan ze te wachten op hun collega’s. ‘Gelukkig is het nog droog. Vorig jaar zijn we helemaal nat geregend.’ Voor de Kuukse kroegetocht trotseren ze echter graag de weersomstandigheden. ‘In Nijmegen is tijdens carnaval niet zo veel te beleven. Iedereen gaat naar Cuijk. De kroegentocht is altijd erg gezellig.’ Ondertussen verzamelt een bonte parade onesies zich voor de ticket- en pinautomaten om in een keurige rij op hun beurt te wachten. Gezelligheid staat vandaag al vroeg centraal op het station.

‘We proberen elk jaar vroeg te gaan’

Het NS-personeel loopt goedlachs door de stationshal en helpt zelfs met de laatste versieringen. ‘Kijk! Geschminkt door de NS,’ zegt Lottie vrolijk, wijzend op de blauwe en gele letters op haar wang die het woord UNOX vormen. Gisteren is ze van Groningen naar Nijmegen gekomen om met haar Friese vriendin Neeltje-Anna naar Kuuk te gaan. ‘Ik heb een tijd lang in Nijmegen gewoond en gestudeerd’, zegt Neeltje-Anna, ‘en sindsdien is de Kuukse kroegetocht een traditie geworden. We proberen elk jaar vroeg weg te gaan, maar moeten op het station altijd nog veel doen.’ Hoewel de twee, verkleed als schaatsers, het jammer vinden dat er ook dit jaar waarschijnlijk geen Elfstedentocht geschaatst gaat worden, gaan ze hard hun best doen om de elfkroegetocht wel te voltooien. ‘Carnaval is elk jaar weer erg gezellig. Soms denk ik dat ik in de verkeerde provincie geboren ben’, besluit Neeltje-Anna.

Optochten
Wat verderop schalt de soundtrack van Amélie door de stationshal. Een beer speelt piano terwijl haar vriendin naast haar op het pianobankje zit. De vriendin stelt zich voor als Iris, SPH-student aan de HAN, en ziet er nog opvallend fris uit. ‘Dit is pas de eerste keer dit jaar dat ik carnaval kan vieren. De andere dagen liep ik stage. Cuijk is altijd erg gezellig, ook omdat ik veel bekenden tegenkom. Na vorig jaar dacht ik: “nooit meer”, maar hier ben ik weer. Die stempelkaart gaat zeker vol raken. Honderd procent!’

PABO-student Stan is minder zeker over zijn stempelkaart. Misschien ook omdat hij de afgelopen dagen al mee heeft gelopen met de optochten van Maas en Waal. ‘Maar er zal nog steeds genoeg gedronken worden. We gaan met een hele vriendengroep en het is altijd erg gezellig.’ Opnieuw valt het sleutelwoord van vandaag: ‘gezellig’. En dan moet voor de meesten de Kuukse elfkroegetocht nog beginnen. Dat belooft wat.

Geef een reactie