Liften Erasmusgebouw vernieuwd: ‘Het was bitterhard nodig’

06 jun 2019

Er is flink gesleuteld aan de liften in het Erasmusgebouw. De nieuwe techniek achter de zes liften is sinds deze week in gebruik. De 'slimme' liften stoppen nu zelfs vaker op de drukste verdiepingen.

Als je de lift in het Erasmusgebouw in stapt, merk je nog weinig verschil. Je voelt het pas als hij in beweging komt. De snelheid waarmee de lift omhoog schiet, is bijna verdubbeld. Er is flink gesleuteld aan de zes liften, achter de schermen.

‘We hebben voor de Mercedessen onder de liftmotoren gekozen’

De vernieuwing zit hem vooral in de techniek, licht Herman van Beusekom van het Universitair Vastgoedbedrijf (UVB) toe: ‘Het was bitterhard nodig om die te vervangen. De apparatuur stamde uit begin jaren zeventig.’ Hoewel de liften er voor de gebruikers nog hetzelfde uitzien is alle techniek aan de achterkant vervangen: van de motoren tot het besturingssysteem – de vorige software draaide nog op Windows 98.

Populaire verdiepingen

Het besturingssysteem meet op allerlei manieren wat er met de liften gebeurt. Hoe zwaar de liften beladen zijn, bijvoorbeeld, zodat daar rekening mee kan worden gehouden. Ook ‘onthouden’ de liften waar de meeste mensen naartoe moeten, zodat ze alvast wachten op de populairste verdiepingen.

Een belangrijke verbetering is ook de teruggave van energie, die de liften duurzamer maken. ‘Duurzaamheid zit ‘m ook in de apparatuur die je gebruikt,’ vertelt Mark Groffen, teamleider van het UVB. ‘We hebben bewust voor de Mercedessen onder de liftmotoren gekozen, zodat we nog heel lang met de techniek door kunnen.’

Miljoen

Ongeveer een miljoen euro heeft de upgrade van de liften gekost. Dat dat nodig was staat voor de UVB-medewerkers buiten kijf: ‘Zonder liften geen gebouw’, aldus Groffen. Als deze motoren het net zo goed doen als de vorige, dan kan het Erasmusgebouw er nog lang mee vooruit.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!