Cultuur

Literaire middag op Roze Woensdag biedt een podium aan andere perspectieven

19 jul 2023

Campusdichter Thijs Kersten presenteert vandaag als onderdeel van Roze Woensdag een literair podium. Verschillende artiesten, waaronder studenten van de Radboud Universiteit, bespreken in een mix van poëzie, proza en spoken word thema’s als queerness, liefde en verlangen.

Gedichten en spoken word te midden van het feestgedruis van de Vierdaagseweek? Zeker weten, zegt campusdichter Thijs Kersten. ‘Naast alle feestdrukte hebben mensen juist behoefte aan wat rustiger entertainment. Gewoon even zitten en luisteren.’

De literaire middag, georganiseerd door Kersten, vindt plaats op Stadseiland Stek. De student heeft een programma opgesteld met vijf artiesten uit de LHBTIQ+-gemeenschap, onder wie oud-campusdichter Sam Theunissen en student Nena Boelens. Een uur lang dragen zij hun gedichten en verhalen voor.

Queerness

Het overkoepelende thema van de middag zijn onderwerpen als homoseksualiteit en genderidentiteit, ofwel queerness. ‘Ik heb mensen gevraagd waarvan ik weet dat ze een kritisch geluid kunnen laten horen,’ zegt Kersten. ‘Eén van de sprekers, Moni Zwitserloot, komt bijvoorbeeld op voor betere transgenderzorg in het Radboudumc.’

‘Het is bedoeld voor iedereen, juist niet alleen queer mensen’

Is er in een week die voor velen vooral om feesten draait wel animo voor een literaire middag met kritische geluiden? Kersten denkt van wel. ‘Natuurlijk zullen er in eerste instantie vooral mensen uit de LHBTIQ+-gemeenschap interesse tonen, maar we willen ook anderen bereiken. De locatie is gratis toegankelijk voor iedereen. Daarnaast draait vandaag ook zeker niet alleen om dat activistische element, de optredens zijn allereerst bedoeld als entertainment.’

Boelens, student Engels aan de Radboud Universiteit, hecht veel waarde aan het open karakter van het evenement. ‘Het is bedoeld voor iedereen, juist niet alleen queer mensen. Ik hoop dat bezoekers langslopen en denken “Hé, dit is wat anders, dit is leuk om naar te luisteren”, en even blijven plakken,’ zegt hen (de voorkeursvoornaamwoorden van Boelens zijn hen/hun, red.).

Voorbij de glitters

‘Ons podium geeft ruimte aan andere perspectieven’, verklaart Kersten de toegevoegde waarde van de literaire middag bovenop een al bomvol programma van Roze Woensdag.

‘Roze Woensdag laat grotendeels het extravagante en uitbundige aspect van de LHBTIQ+-gemeenschap zien’, zegt hij. Dat stereotiepe beeld met roze glitters, drag queens en overal regenbogen is maar één perspectief van queer expressie. Er bestaan nog veel meer uitingsvormen. ‘Dit podium laat zien dat niet iedereen in de gemeenschap hetzelfde is. Met vijf verschillende artiesten laten we vijf verschillende verhalen zien.’

Boelens is het daar mee eens. ‘Ik denk dat er nooit genoeg evenementen kunnen zijn op Roze Woensdag. Daarnaast is het karakter van dit podium anders dan de andere activiteiten. Die gaan veelal om feesten, gezellig doen, jezelf laten zien. Een literair podium is intiemer, dat is ook fijn,’ besluit hen.

Het literair podium is te bezoeken van 17.00 tot 18.00 uur, bij de skateramp op Stadseiland Stek. Queer/feminisch skateboardcollectief de Rollende Mina’s laat zich hier ook de hele dag zien.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!