Liveblog: Onderwijsbetoging van WOinActie in Den Haag

14 dec 2018

Ook Nijmeegse hoogleraren, universitair docenten en studenten protesteren vandaag tegen de bezuinigingen in het hoger onderwijs in Den Haag. Vox volgt de manifestatie van actiegroep WOinActie vanaf de eerste rij.

15.10 uur

Zo’n tweeduizend mensen kwamen vandaag protesteren, laat de politie weten. Terwijl Benjamin Fro nog een nummer brengt, gaan mensen langzaam naar huis. Hier stopt ook de liveblog.

14.55 uur

Rens Bod, organisator van WOinActie, spreekt de menigte nog een laatste keer toe. ‘Deze dag gaat de geschiedenis in’, herhaalt hij. ‘We zijn nog lang niet klaar. We gaan door, we zullen alleen maar groeien. Ik ben benieuwd wat OCW zal doen, maar verwacht er niet te veel van. Als we willen kunnen we de hele boel platgooien. Half januari is er een samenkomst van WOinactie in Utrecht. Dan gaan we door. Geniet van onze strijd!’

14.50 uur

De demonstranten zijn terug op de Koekamp. Daar sluit Benjamin Fro de dag af met een optreden.

14.35 uur

De menigte houdt halt voor de ingang van de Hoftoren, waar onder andere het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is gevestigd. Er wordt luidt ‘boe!’ geroepen. De minister komt niet naar buiten. Er staat veel politie bij de ingang. Enkele mensen kijken vanuit hun raam naar de menigte.

14.25 uur

Het Malieveld komt weer in zicht. Mensen roepen: ‘Ingrid waar ben je nou? Ons onderwijs staat in de kou!’

Foto: Tom Hessels

13.50 uur

Het is zonnig maar koud tijdens het rondje door Den Haag. Mensen scanderen ‘Hoe laat is het? Solidariteit!’ En ‘No ifs, no buts, no education cuts!’ Politie te voet en te paard let erop dat het geheel niet ontspoort, maar tot nu toe is het rustig.

Foto: Tom Hessels

13.40 uur

Minister Van Engelshoven is tot teleurstelling van veel mensen niet naar buiten gekomen. De looptocht is inmiddels aan de gang. De politie schat in dat er zeker duizend mensen op de landelijke actie zijn afgekomen, maar het lijken er meer.

Foto: Tom Hessels

13.35 uur

Ook Radboud-wetenschapper en VAWO-woordvoerder Marijtje Jongsma spreekt de menigte toe. ‘Enkele jaren geleden stonden we hier met dezelfde eis: er moeten meer rijksinvesteringen in het hoger onderwijs worden gedaan. Het blijft noodzakelijk om te investeren in een basiskenniseconomie. We dragen een rood vierkant omdat het water ons aan de lippen staat. De werkdruk liegt er niet om. Uit VAWO-onderzoek blijkt dat een kwart van het werk buiten werktijd wordt verricht. We moeten iets doen aan die onderfinanciering.’

Jongsma roept op tot actie. ‘Wat doen we als minister niet met een beter verhaal komt? Demonstreren is hard nodig. Word lid van een vakbond, het is belangrijker dan ooit.’ Luid applaus volgt.

13.25 uur

Oud-voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond Geertje Hulzebos heeft de menigte inmiddels toegesproken. ‘Bezuinigingen vernietigen de universiteit’, zegt ze. ‘Veel mensen werken op flex-basis en gaan een onzekere toekomst tegemoet. Ik heb kunnen afstuderen aan de universiteit dankzij mijn leraren. Ze geloofden altijd in mij, dat ik een goede academicus was. Maar binnenkort is er geen ruimte meer voor iemand uit een arm milieu als ik aan de universiteit. Daarom ben ik blij dat er zoveel mensen zijn die nu eindelijk een collectief neen vormen. Die duidelijk zeggen: genoeg is genoeg!’

13.15 uur

‘Een jaar geleden bestond WOinActie nog uit dertig man’, zegt organisator van WOinActie Rens Bod onder luid applaus in zijn speech. ‘Nu zijn we met meer dan duizend. We zijn een landelijke beweging geworden, we pikken de bezuinigingen niet meer. Wij moeten deze situatie veranderen. De minister wil niet eens naar buiten komen om een rood vierkant in ontvangst te nemen.’

Bod roept op tot solidariteit. ‘Ik demonstreer vooral voor mijn jongere collega’s. We zijn jarenlang tegen elkaar uitgespeeld door subsidies. Maar de tijden zijn veranderd, we moeten de krachten bundelen. 14 december zal de geschiedenis ingaan als de dag waarop solidariteit terugkeerde naar de universiteit!’

12.55 uur

De bus is aangekomen in Den Haag. Zeker meer dan duizend mensen hebben zich inmiddels verzameld op de Koekamp, waar ze gratis koffie uitgedeeld krijgen. Vanuit het station stromen steeds meer mensen toe.

12.05 uur

‘Als Universitaire Studentenraad steunen we WOinActie’, zegt USR-voorzitter Gijs Kooistra. ‘Er zijn te weinig studiewerkplekken voor studenten en de werkdruk voor docenten is te hoog.’ Kooistra verwijst naar het feit dat sommige docenten verplicht worden om hun leerprogramma in zeven in plaats van acht weken af te werken. Ook zijn speech oogst applaus. De demonstranten zingen nu ‘Welterusten, meneer de president’ van Boudewijn de Groot.

11.40 uur

De bus van AKKU bevindt zich inmiddels op de A2 ter hoogte van Hagestein, op iets meer dan drie kwartier rijden van Den Haag. ‘Wij uit het oosten van Nederland gaan lekker naar de Randstad om het hoger onderwijs te redden’, zegt AKKU-voorzitter Miranda van de Burgt in de micro. ‘Het landelijk beleid moet worden aangepast.’ Haar woorden worden op applaus onthaald. Enkele protestliederen worden ingezet.

Foto: Tom Hessels

11.15 uur

Een andere delegatie reist onder aanvoering van hoogleraar Microbiologie Mike Jetten met de trein naar Den Haag.

10.45 uur

Bij het Nimbusgebouw, vlakbij het Centraal Station, vertrekt een bus met een vijftigtal Nijmeegse demonstranten – vooral studenten, maar ook enkele onderzoekers – naar Den Haag. De busrit is gratis en werd geregeld door studentenvakbond AKKU.

Foto: Tom Hessels

9.45 uur

Op de vooravond van de demonstratie in Den Haag verkoos het Amsterdams universiteitsblad Folia Rens Bod tot UvA’er van het jaar. ‘Bod krijgt de prijs in een jaar waarin hij met WOinActie een serieuze protestbeweging opzette en zijn afdeling ook nog eens werd uitgeroepen tot beste van de wereld’, klinkt het op Folia.

9.30 uur

Onder andere hoogleraar Microbiologie Mike Jetten en universiteit docent Psychologie Marijtje Jongsma zullen straks aanwezig zijn in Den Haag.

9.10 uur

Hoogleraar filosofie Jan Bransen gaat vandaag niet protesteren. In dit opiniestuk legt hij uit waarom.

9.00 uur

Ook Nijmeegse hoogleraren, universitair docenten en studenten trekken vandaag naar Den Haag. In een bericht op de website van de Radboud Universiteit had het College van Bestuur laten weten dat wie wil, moet kunnen deelnemen aan de demonstratie.

8.45 uur

Het programma ziet er als volgt uit: om 13.10 uur spreken de Amsterdamse hoogleraar en organisator van WOinActie Rens Bod en oud-voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond Geertje Hulzebos de menigte kort toe. Na enkele protestliederen van Benjamin Fro begint de demonstratie, die ongeveer een uur zal duren. Terug op de Koekamp zal Radboud-onderzoeker Marijtje Jongsma een speech houden namens wetenschapsvakbond VAWO en FNV. Benjamin Fro sluit de dag af met een optreden.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!