Maak kennis met dispuutsdieren Knijster, Kees, Co en Lulleaux

18 apr 2019

Kat Knijster is gehandicapt. Dankzij een inzameling onder studenten, kon zijn achterpoot worden geamputeerd. Knijster woont bij dispuut A.V.I.S. De collega’s van T.H.O.R. bieden onderdak aan twee katten en dispuut Olifant verzorgt hond Lulleaux. In de vakanties mag hij met een van de leden mee naar huis.

Olifant

Als de bel gaat bij dispuut Olifant, schelt een luid geblaf door de Villa in Nijmegen-Oost. Hond Lulleaux laat graag van zich horen. ‘Ze is gered uit een bos in Roemenië’, vertelt Jesse Boonman, die niet meer in Villa Olifant woont, maar nog wel een sterke band met Lulleaux heeft.

Lulleaux

Vier keer per dag gaat de hond naar buiten. In een rooster staat wie ‘uitlaatdienst’ heeft. Ook voor het geven van brokken hangt een schema in de gang. Als de huisgenoten bijvoorbeeld in de vakantie langere tijd weggaan, mag Lulleaux met één van hen mee naar huis. ‘Dat regelen we meestal onderling via WhatsApp.’ Hoewel de hond nogal bang is aangelegd, gaat ze graag mee naar dispuutsactiviteiten. Bewoner Tijn Craandijk: ‘Vooral de Waalstrandjes vindt ze leuk, lekker in het water spelen.’

A.V.I.S.

De driepotige kat Knijster woont bij dispuut A.V.I.S. aan de Graadt van Roggenstraat . Op jonge leeftijd raakte het beestje tijdens een van zijn nachtelijke uitstapjes gewond. Een achterpoot moest worden geamputeerd. Om de operatie te kunnen betalen, zamelde A.V.I.S. geld in bij bevriende disputen. Elke student werd gevraagd via Tikkie één euro over te maken, het totaalbedrag kwam op 460 euro. ‘De rest van de ongeveer 700 euro betaalden we zelf’, vertelt bewoner Bart Neijman.

Knijster

De zorg voor Knijster dragen de huisgenoten samen. Bewoner Rik Seinhorst: ‘Hij komt ’s ochtends aan al onze deuren krabben als hij wil eten, dan is hij heel lief. Maar als je wegloopt, bijt hij je in je been.’ Of hij een trauma aan zijn ongeluk heeft overgehouden weten zijn baasjes niet, maar erg sociaal is Knijster niet. ‘We hebben hem ook niet echt opgevoed’, aldus Seinhorst.

T.H.O.R.

Even verderop aan de Bijleveldsingel wonen katten Kees en Co. Ze delen hun onderkomen met dispuut T.H.O.R. ‘Tijdens een borrel ruim twee jaar geleden kwam damesdispuut Aisa met een doos naar ons toe’, vertelt Daan Jansen, die ook toen al in het huis woonde. ‘Daar zat zo’n klein katje in. Dat was Kees’.

Co en Kees

Om Kees gezelschap te geven, haalde het dispuut Co in huis. Bewoner Pim Salden draagt de meeste zorg voor de katten, dat hoort erbij als je op zolder woont: ‘Dan krijg je de verantwoordelijkheid voor Co en Kees, want dat is een beetje hun veilige haven.’ De kattenbak hoeft hij niet schoon te maken. ‘We hebben er wel een, maar ze gaan altijd naar buiten. Laatst hebben ze trouwens in de tuin van de buurvrouw gepoept, dat was niet zo handig. Dus dat hebben we wel opgeruimd.’

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands