Magnetenlab bouwt een extra grote koeltank

21 dec 2016

Het laboratorium voor hoge magneetvelden (HFML) krijgt een nieuwe ondergrondse koeltank. Het water in de tank gaat de magneten waarmee in het lab onderzoek wordt gedaan beter afkoelen. In februari moet de tank klaar zijn.

Het laboratorium voor hoge magneetvelden (HFML) telt vijf megamagneten, waarvan er een tot 37,5 tesla aankan: achtduizend keer de sterkte van een gemiddelde koelkastmagneet. Als onderzoekers de magneten gebruiken, warmen die zo sterk op dat het water na anderhalf uur ook warm is. En zonder koud water wordt de magneet te heet. Het kost dan al gauw een uur of vier om het water in de tank weer af te koelen. Wel vervelend als je net lekker in je experiment zit.

‘Het komt erop neer dat onderzoekers langer aan één stuk kunnen experimenteren’

Hoe meer koelwater, des te langer de magneten aan kunnen staan. Vandaar de wens om een nieuwe, extra grote watertank te bouwen. Met de nieuwe tank erbij kunnen de magneten drie tot vier uur aan blijven. De koeltank wordt 2500 kubieke meter, dat is de inhoud van vijf ruime huizen. Samen met de oude tank (1500 kubieke meter) betekent dat héél veel meer koud water. ‘Het komt erop neer dat onderzoekers langer aan één stuk kunnen experimenteren’, zegt Martin van Breukelen van het HFML.

Koud
Bij het lab voor hoge magneetvelden is nu nog een groot betonnen gat te zien (21 meter doorsnee, 7 meter diep). In februari moet de tank klaar zijn. Er komt 2,5 miljoen liter water in het gat. Koud water wel te verstaan. De exacte temperatuur is acht graden. ‘Het water nog kouder maken kost zo veel stroom, dat zou niet efficiënt zijn’, aldus Van Breukelen.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!