Max Veldhuis stopte met zijn rechtenstudie om autojournalist te worden

07 mei 2019 ,

Max Veldhuis verruilde zijn studie rechten aan de Radboud Universiteit voor een baan als autorecensent. Nu rijdt hij rond in bolides waar anderen diep voor in de buidel moeten tasten. Drieënhalf jaar rechtenstudie had hij er al opzitten. ‘Maar je moet doen wat goed voelt’, zegt Veldhuis.

In een gloednieuwe feloranje Audi komt Max Veldhuis (22) aanrijden bij het Grotiusgebouw. Tot een jaar geleden was hij hier dagelijks te vinden. Nu is hij er maar even. ‘Dit roept wel mixed feelings op’, bekent de voormalig rechtenstudent. Het was namelijk niet zo dat hij geen plezier had in Nijmegen tussen de juristen.

Hij leidde een prima studentenleven, zat in het bestuur van de Nijmeegse JOVD – de jongerenpartij van de VVD – en was actief bij de Juridische Faculteitsvereniging (JFV). ‘Toch had ik goede redenen om dit op te geven’, zegt Veldhuis. Iets doen met rechten was namelijk niet zijn droom; dat was schrijven over strakke lijnen, agressieve koplampen, sportieve grills, soepele wegliggingen en dynamische knipperlichten.

‘Je bent toch wel opgelucht als je zo’n Jaguar weer heel en netjes aflevert.’

Als kind was Veldhuis al bovengemiddeld geïnteresseerd in auto’s. ‘Ik kon verschillende auto´s aan hun geluid herkennen’, zegt hij. Tijdens zijn rechtenstudie begon de autofanaat dan ook met een bijbaan als privéchauffeur, organiseerde hij JFV-rallies en schreef af en toe al iets voor autosites. Maar vorig jaar, hij was al drieënhalf jaar op weg jurist te worden, trok hij écht de stoute schoenen aan en besloot dat dít was waar hij vol voor wilde gaan. Hij ruilde zijn rechtenstudie in voor de hbo-opleiding journalistiek in Zwolle.  ‘Met die studie hoopte ik een plek te bemachtigen in de autojournalistiek.’

Geen verkooppraatje

Die plek liet niet lang op zich wachten. Veldhuis schrijft ondertussen voor meerdere online mediakanalen over allerlei autogerelateerde zaken. Daarvan zijn zijn autorecensies momenteel het meest gelezen. Consumenten die een bepaalde auto op het oog hebben willen niet meer het standaard verkooppraatje van de autodealer horen, verklaart hij.

Zijn werkgever krijgt van verschillende auto-importeurs regelmatig een berichtje dat er weer een bolide opgehaald mag worden. Daar mag Veldhuis dan een aantal dagen in rondrijden om er vervolgens zijn mening over te geven. Deze keer was het dus een Audi Q3, maar ook Jaguars en Mercedessen passeren de revue. Toch was zijn favoriete autotest die van een Seat Leon Cupra R, die hij mocht van Nederland naar Barcelona mocht brengen. ‘Dat was gelijk een hele gave roadtrip.’

Carrièreswitch

Importeurs kijken soms wel een beetje vreemd als ze zien dat zo’n jonge jongen hun auto komt halen, vertelt Veldhuis. ‘Zeker in het begin had ik nog maar een paar jaar rijervaring. Dat riep wel eens vragen op, maar nu kennen ze me gelukkig.’ Voor hemzelf was de verantwoordelijkheid in het begin ook spannend. ‘Je bent toch wel opgelucht als je zo’n Jaguar weer heel en netjes aflevert.’

De ex-rechtenstudent moest niet alleen het vertrouwen van auto-importeurs winnen. Zijn omgeving moest ook even wennen aan zijn carrièreswitch. ‘Veel mensen vonden het zonde: ik had al zoveel tijd in de rechtenstudie gestopt. En met journalistiek kan je amper je brood verdienen, waarschuwden ze. Maar nu zien zij ook dat ik op de juiste plek zit.’

Veldhuis heeft geen seconde spijt van zijn keuze en adviseert andere studenten na te blijven denken over hun toekomst. ‘Als je voelt dat de klik met andere bezigheden sterker is dan die met je studie, moet je eigenlijk niet twijfelen. Dan weet je eigenlijk al wat je wilt. Blijf niet hangen in een studie die je ongelukkig maakt’, zegt hij.

2 reacties

  1. A. Huizer schreef op 11 mei 2019 om 21:05

    Waar slaat dit bericht in vredesnaam op?, Gratis reclameclip voor Audi, via Vox betaald door de universiteit? Lijkt me hoogdringend iets voor de redactieraad om aan de kaak te stellen! Journalistieke nieuwswaarde: nul; journalistieke incompetentie: maximaal.

  2. Guus schreef op 19 mei 2019 om 21:04

    Mooi bericht over kiezen waar je jezelf goed bij voelt en kiezen waar je talenten liggen. Teveel studenten zijn bezig met carrière willen maken.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!