Meer vacatures, minder sollicitaties: krappe arbeidsmarkt treft ook Radboud Universiteit

16 feb 2022

Het aantal vacatures op de Radboud Universiteit stijgt, het aantal sollicitaties daalt. De universiteit volgt daarbij een landelijke trend. De krapte op de arbeidsmarkt is ook in Nijmegen te merken en zorgt voor ‘een recruitment uitdaging’.

In 2021 was er een flinke stijging van het aantal vacatures te zien op de universiteit. Dat blijkt uit de door de universiteit aan Vox verstrekte cijfers. Het totale aantal vacatures steeg met 40 procent. Dat had te maken met de NPO-middelen die de universiteiten ontvingen om de werkdruk te verminderen. De Radboud Universiteit ontving hiervoor 11 miljoen euro. Omdat er in 2020 ook nog een lichte daling was van het aantal vacatures ten opzichte van het jaar ervoor, was de stijging in 2021 extra hoog.

Vacatures die zonder geschikte kandidaat werden gesloten waren relatief vaak geplaatst door de Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica en de Faculteit der Managementwetenschappen. In 2021 werden 50 vacatures gesloten zonder invulling, in de afgelopen vijf jaar was dat aantal niet zo hoog. Door het grotere totaal aantal vacatures was het percentage niet-ingevulde vacatures in 2021 slechts 8 procent, terwijl het eerdere jaren rond de 10 procent lag.

Eind december 2021 stonden er in heel Nederland 105 vacatures open per 100 werklozen. Een cijfer waar we volgens CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen aan zullen moeten wennen.

De universiteit stelt dat de stijging van het aantal vacatures in combinatie met een krappe arbeidsmarkt zorgt voor ‘een recruitment uitdaging’. Ze verwacht dat het aantal vacatures de komende jaren blijft stijgen. In 2019 begon vanuit die gedachte de campagne ‘Je bent nodig’. Vertrekpunt daarbij was een campagne waarin de universiteit inhoudelijk beter werd neergezet, met het oog op het aantrekken van goed personeel.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!