Merendeel studenten neemt geen zelftest af, universiteit maakt zich zorgen

12 mei 2021 ,

Lang niet alle studenten testen zichzelf op corona voordat ze naar college komen. Geen goede ontwikkeling, vindt de Radboud Universiteit, die studenten oproept zich aan het advies te houden. 'Je test niet alleen voor jezelf, maar ook voor de gezondheid van anderen.’

De Radboud Universiteit roept studenten op zichzelf te testen op corona voordat ze naar de campus komen. Zo moeten besmettingen worden voorkomen, nu studenten sinds deze week weer college krijgen op de campus. Maar een rondgang over het universiteitsterrein van Vox maakt duidelijk dat slechts een minderheid dat advies opvolgt. In verschillende collegezalen geeft telkens ongeveer 30 procent van de studenten aan zich getest te hebben.

Gevaarlijkere situaties

Studenten Fee Zwets (18) en Sophie Plattel (20) weten wel waarom. Ze wandelen op dinsdagochtend terug van de toiletten in het Collegezalencomplex naar hun collegezaal. Op de vraag of zij zich hebben getest voor het bezoek aan de campus, schudden de twee hun hoofd. ‘Mijn testen waren nog niet binnen’, verklaart Plattel. Het duurt soms vijf werkdagen voordat de tests binnen zijn – en de universiteit verstuurde een mailtje met informatie pas eind vorige week.

‘Op mijn werk kom ik veel meer in contact met mensen en hoef ik me ook niet te testen’

Los daarvan zijn de studenten niet van plan zich elke week opnieuw te testen voor een bezoek aan de campus. Hun redenering: ze komen in situaties waarin de kans veel groter is op besmettingen, maar dan hoeven ze zich niet te testen. ‘In de winkel waar ik werk kom ik veel meer in contact met mensen, ook ouderen. Als die met je beginnen te praten trekken ze eerst hun mondkapje naar beneden. En dáárvoor hoef ik me niet te testen, maar voor colleges wel?’, vraagt Zwets zich verwonderd af.

Wie zich wel heeft laten testen, is de Duitse eerstejaarsstudent Selina Grabbe (20). Zij moet vanwege Duitse regels een sneltest afnemen als ze de Duits-Nederlandse grens oversteekt. ‘Het is niet fijn, maar het moet maar’, zegt ze. Het voordeel: ze hoeft zelf niet meer met een wattenstaafje door haar neus.

Verantwoordelijkheid

De Radboud Universiteit is niet blij met het geringe enthousiasme voor de zelftests, vertelt woordvoerder Anja van Kessel. ‘We roepen iedereen op om zich te laten testen. Als dit inderdaad niet het geval is, vind ik dat geen goede ontwikkeling. Je test niet alleen voor jezelf, maar ook om verantwoordelijkheid te nemen voor de gezondheid van anderen.’

Van Kessel zegt dat studenten en medewerkers vaak sneller dan vijf dagen hun bestelling met testen binnenkrijgen. ‘Ik heb de mijne donderdag besteld, en kreeg ze zaterdag.’ Voor studenten die de zelftest niet op tijd binnen hebben, raadt Van Kessel aan een zelftest bij de drogist te halen.

3 reacties

  1. Student schreef op 12 mei 2021 om 19:49

    Het feit dat je op je werk aan de lopende band ondergespittelt wordt door oudjes lijkt me des te meer reden om een zelftest af te nemen voordat je naar de campus komt. Die zelftesten hoef je niet eens diep in je neus te steken.

  2. Arend-Jan Stevens schreef op 17 mei 2021 om 09:26

    ”Hun redenering: ze komen in situaties waarin de kans veel groter is op besmettingen, maar dan hoeven ze zich niet te testen.”

    Kijk, hieruit blijkt toch weer de wetenschappelijke vorming van studenten… Wát een reden om je toch maar niet te laten testen!

  3. Student schreef op 31 mei 2021 om 22:49

    tja als je je nog steeds aan al die maatregelen moet houden dan moet je niet verbaasd opkijken wanneer men geen zin heeft om dat spul dan te bestellen

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!