Dossier

Met een vluchtelingenboot over de Waal

16 nov 2016

De Egyptische boot ‘Meneer Vrijdag’ bracht drie jaar geleden 282 vluchtelingen over de Middellandse Zee. Zaterdag vaart het houten schip over de Waal bij Nijmegen. Wie wil, kan ervaren hoe het is om bootvluchteling te zijn.

282 vluchtelingen zaten op 25 juli 2013 bovenop elkaar in een houten sloepje. Ze maakten de levensgevaarlijke overtocht van Egypte naar Lampedusa toen ze door de Italiaanse kustwacht uit de golven werden geplukt. ‘Als het bootje in Nijmegen vaart, mogen maximaal twaalf passagiers mee’, zegt Rob van de Ven. De programmamaker van Radboud Reflects wil daarmee aangeven hoeveel risico de asielzoekers liepen toen ze met zo veel tegelijk de zee overstaken.

Zaterdag vaart Meneer Vrijdag, zoals het bootje tegenwoordig heet, over de Waal, zodat passagiers kunnen ervaren hoe de reis voor de vluchtelingen moet zijn geweest. Het is een van de evenementen die Radboud Reflects en LUX organiseren rondom de uitreiking van de Vrede van Nijmegen Penning. Tijdens elk van de de negen vaarten vertelt een vluchteling over zijn of haar reis naar Europa.

Europees Hof
De uitreiking van de Vrede van Nijmegen Penning is een dag eerder, op vrijdag. President Guido Raimondi neemt de medaille namens het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in ontvangst. De penning is een tweejaarlijkse onderscheiding voor mensen of organisaties die zich hebben ingezet voor vrede in Europa. Het Hof speelde volgens de Radboud Universiteit, een van de organisatoren, een ‘cruciale rol in de bescherming van de mensenrechten in Europa’. De prijs wordt uitgereikt door de gemeente, de universiteit en chipfabrikant NXP Semiconductors N.V.

Begin dit jaar kreeg de Nederlandse overheid een tik op de vinger van het Europees Hof vanwege de grootschalige opvang van asielzoekers in Heumensoord.

De vaarten zijn in handen van Rederij Lampedusa, een non-profit organisatie uit Amsterdam. Kijk voor de boottochten en andere evenementen rond de Vrede van Nijmegen Penning hier.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!