Met hardloopwedstrijd halen Nijmeegse studenten geld op voor kankeronderzoek

23 mei 2023

In Park Brakkenstein vindt zaterdag 3 juni de eerste Run To Fight Cancer Nijmegen plaats. De actie is een initiatief van acht Nijmeegse studenten, in samenwerking met het Radboud Oncologie Fonds. Met het sponsorgeld dat studenten ophalen wordt onderzoek naar kanker gefinancierd.

Toen Maud Verhaaren (21) op haar negentiende leukemie kreeg, verbaasde ze zich over het feit dat haar leeftijdsgenoten zo weinig van de ziekte afwisten. ‘De opmerkingen die ik kreeg sloegen echt nergens op’, zegt ze. ‘Ik werd bijvoorbeeld gevraagd wanneer ik mijn haar zou verliezen.’

Volgens Verhaaren komt dit doordat de ziekte geen grote rol speelt in het alledaagse leven van jongeren. Ouderen daarentegen zijn er meer mee bezig, waardoor ze vaker kankeronderzoek ondersteunen.

Om die reden hoopt Verhaaren dat de eerste Nijmeegse Run To Fight Cancer niet alleen veel geld ophaalt voor onderzoek, maar dat ze ook wat meer bewustzijn voor de ziekte onder jongeren genereert. Het evenement, waarbij deelnemers vijf kilometer in de buurt van de campus rennen, is een organisatie van Students Fight Cancer (SFC) Nijmegen. Studenten die zich inschrijven kunnen via de website donaties ontvangen, die direct naar het Radboud Oncologie Fonds gaan.

Honderd studenten

Students Fight Cancer begon zo’n drie jaar geleden in Maastricht. Bedoeling van de organisatie is om studenten meer te betrekken bij het belang van kankeronderzoek. ‘Over het algemeen worden ouderen wel bereikt met acties voor kankeronderzoek, maar jongeren wat minder,’ legt Lotte Besselaar uit. Ze is activiteitenmanager van SFC Nijmegen en student geneeskunde aan de Radboud Universiteit.

‘Kankeronderzoek is en blijft ontzettend belangrijk’

De organisatie van SFC Nijmegen bestaat in totaal uit acht Nijmeegse studenten. In november organiseerden ze al de actie ‘Prompt een snor’, in december verstuurden ze kerstkaarten. ‘Maar de loopwedstrijd is ons eerste grote evenement’, zegt Besselaar. Inmiddels hebben zich al meer dan honderd studenten ingeschreven.

Meer donaties

Besselaar is tevreden met hoe de actie tot nu toe verloopt. ‘Dankzij zo’n zeshonderd sponsoren is al meer dan 15.000 euro opgehaald’, zegt ze. ‘Ik hoop op nog veel meer donaties, maar dat komt vast goed. Hoe dichter bij de datum, hoe meer mensen zich inschrijven.’

Met Verhaaren gaat het inmiddels beter: sinds 2021 heeft ze geen leukemie meer, maar pas na vijf jaar kan vastgesteld worden of ze helemaal genezen is. Ze is blij dat Nijmegen nu ook een studentenorganisatie heeft die zich inzet voor kankeronderzoek. ‘Onderzoek is en blijft ontzettend belangrijk. Het is de enige manier waarop we mensen kunnen genezen.’

De run vindt plaats op 3 juni in Park Brakkenstein en start om 13.00 uur. Inschrijven kan via de website.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!