Met ons brein zouden we beter moeten zijn in taalspelletjes

05 jul 2022

Taalspelletjes als Wordfeud en Wordle zijn populair. Toch voorspelt ons brein woorden beter dan wij in taalspellen doen. Micha Heilbron ontdekte dat we met gegeven letters impliciet en expliciet woorden maken.

‘K, ka, kap’, zegt Micha Heilbron. Hij vervolgt: ‘Kapi, kapit, kapitaal.’ Heilbron heeft geen spraakstoornis, maar legt uit hoe ons brein met klanken en letters omgaat. Vorige week promoveerde hij cum laude op het onderwerp wanneer het brein talige voorspellingen doet en wat het dan voorspelt. De neurowetenschapper van het Donders Instituut legt uit dat het brein werkt als Googles zoekmachine die bij het invullen van een letter zelf al waarschijnlijke vervolgwoorden invult op basis van voorspellingen. In milliseconden voorspelt het brein bij het horen of lezen van de eerste klanken of letters van het woord ‘kapitaal’ wat er mogelijk gaat komen.

Superlingo

‘Stap voor stap, als er meer informatie beschikbaar komt, vult het brein in welk woord er misschien gaat komen. Het is een soort van superlingo.’ Wellicht, het behoorde niet tot het onderzoek van Heilbron, is dat de reden dat we nog graag woordspelletjes als Wordfeud en Wordle (of in het Nederlands Woordle) spelen. Heilbron: ‘Maar er is een verschil tussen wat ons brein impliciet doet en wat wij bewust doen. We zouden eigenlijk veel beter in woordspellen moeten zijn.’

Als we wel als een machine woordspelletjes zouden doen en daardoor veel beter zouden zijn, dan hadden we er wellicht weinig lol aan gehad, vermoedt Heilbron. ‘We hebben plezier van de aha-erlebnis, dat bevredigt onze nieuwsgierigheid.’ Toch zitten er nog veel raadsels in ons taalgebruik, niet alleen waarom ons brein onbewust meer weet dan we bewust uitdrukken, maar ook waarom we soms niet op woorden komen terwijl dat woord op het puntje van onze tong ligt.

Xylofoon

Ook lezend zijn we volop aan het raden, legt Heilbron uit. Het gebied dat onze ogen scherp kunnen zien, is zo groot als de nagel van je duim op armlengte afstand. Vandaar dat we niet alleen onze ogen moeten bewegen over een pagina, maar ook dat we woorden aanvullen die we soms maar half lezen. Zie je enkele letters van het woord xylofoon, dan weet je brein dat de mogelijkheden voor het aantal woorden zo beperkt is dat het je het woord niet verder hoeft te lezen. ‘Reading as a psycholinguistic guessing game, noemen ze dat ook wel’, aldus Heilbron.

Via zijn onderzoek heeft Heilbron duidelijk gemaakt dat het brein extreem gevoelig is voor statistiek. Maar in taalspelletjes zijn we niet enkel ons brein. Heilbron: ‘We houden blijkbaar van makkelijke problemen, leuk maar niet frustrerend. Ik vermoed dat spelletjesmakers die sweet spot zoeken, maar ons brein kan dus veel beter.’

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

3 reacties

 1. Kapitaal schreef op 5 juli 2022 om 20:10

  Doet met denken aan: “Vlgones een oznrdeeok op een Eglnese uvinretsiet mkaat het neit uit in wlkee vloogdre de ltteers in een wrood saatn, het einge wat blegnaijrk is is dat de eretse en de ltaatse ltteer op de jiutse patals saatn. De rset van de ltteers mgoen wllikueirg gpletaast wdoren en je knut vrelvogens gwoeon lzeen wat er saatt. Dit kmot odmat we neit ekle ltteer op zcih lzeen maar het wrood als gheeel.”

  • Arno Smir schreef op 7 juli 2022 om 17:59

 2. Jef Janssens schreef op 6 juli 2022 om 18:16

  In dezelfde sfeer :

  Als het je lukt de hele boodschap te lezen staat Alzheimer nog niet voor de deur.

  D323 M3D3D3L1NG L44T J3 213N TOT W3LK3 GR0T3 PR35T4T 0N23 H3R53N5R 1N 5T44T 21JN.
  1N H3T 83G1N W45 H3T 23K3R N0G M031L1JK D323 T3K5T T3 L323N, M44R NU K4N J3 H3T W44R5CH1JNL1JK 4L W4T 5N3LL3R L323N 20ND3R J3 3CHT 1N T3 5P4NN3N.
  D4T K0MT D00R H3T 3N0RM3 L33RV3RM0G3N V4N 0N23 H3R53N5.
  KN4P H3 ?

  D323 M3D3D3L1NG M4G J3 K0P13RN 3N V3RD3R V3R5PR31D3N.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!