Minder deelnemers aan Zevenheuvelenloop, corona is de boosdoener

15 mrt 2023

De Zevenheuvelenloop verliest aan populariteit. Afgelopen jaar waren er negenduizend deelnemers minder voor het Nijmeegse renfestijn dan de keer ervoor. Corona blijkt de boosdoener, zo toont onderzoek. Door het virus zijn we minder gaan sporten. Opvallend: de Stevensloop van komend weekend zit qua deelnemers juist in de lift.

Het was wennen voor de medewerkers van de Zevenheuvelenloop afgelopen herfst. Na jaren van meer, groter en beter, bleef de animo voor hun evenement achter. Je zou verwachten dat de hunkering groot was, nu het evenement voor het eerst in drie jaar weer door kon gaan.

Maar niets bleek minder waar. Het aantal inschrijvers lag zo’n 25 procent lager dan bij de laatste editie vóór corona, in 2019.

‘Dat was even slikken’, blikt loopdirecteur Alexander Vandevelde terug. ‘We hadden eigenlijk verwacht dat in coronatijd juist meer mensen zouden zijn gaan sporten. En dat de animo om na al die afgelastingen weer mee te kunnen doen groot was.’

Minder interesse

Deed de organisatie soms iets verkeerd? Waren lopers uitgekeken op de Nijmeegse herfstklassieker? Was het evenement soms aan een update toe? De organisatie tastte in het duister en besloot de Radboud Universiteit in te schakelen. Die moest op zoek naar verklaringen voor de afgenomen populariteit en heeft die nu gevonden.

Meest opzienbarende conclusie: Nederlanders zijn sinds het begin van de coronapandemie (maart 2020) helemaal niet meer, maar juist minder gaan sporten. En dat zorgde voor minder interesse in evenementen die na het eindigen van de lockdowns terugkeerden op de agenda, stelt Radboud-onderzoeker Hidde Bekhuis.

Hardlopers zijn volgens hem grofweg in drie groepen te verdelen: mensen die een doel nodig hebben, mensen die graag samen met anderen bewegen en zogenoemde ‘sportverslaafden’.

‘Die laatste groep is verreweg het kleinst. Mensen die daarin zitten, zijn tijdens corona blijven bewegen, maar de anderen werden juist minder actief. Er waren namelijk geen doelen meer om naartoe te leven. En ook geen evenementen meer waar je gezellig met anderen aan mee kon doen.’ Het gevolg: minder sporters en dus minder inschrijvingen.

Long covid

Aan het onderzoek van Bekhuis deden bijna tienduizend (oud-)Zevenheuvelenlopers mee. Van hen is 17 procent in coronatijd minder gaan sporten. Bijna de helft van die groep deed het afgelopen jaar niet mee aan de Zevenheuvelenloop. Het virus zelf zorgde ook voor afhakers. Longcovidklachten waren voor 5 procent van de deelnemers aan het onderzoek reden niet mee te doen aan het Nijmeegse loopevenement.

‘We hebben goede hoop dat het aantal inschrijvingen bij volgende edities weer aantrekt’

‘De daling in deelnemersaantallen zien we ook bij de eerste na-corona-edities van andere grote loopevenementen’, zegt Zevenheuvelen-directeur Vandevelde. ‘We hebben goede hoop dat het aantal inschrijvingen bij volgende edities weer aantrekt.’

Overheid

Daarnaast zegt de organisatie van Zevenheuvelenloop, Zevenheuvelentrail én Stevensloop te zoeken naar nieuwe manieren om bewegen te stimuleren. ‘Daar ligt een grote taak voor de overheid, maar ook voor ons. Wij denken bijvoorbeeld na over nieuwe loopevenementen op andere momenten in het jaar. Maar meer kan ik daar nu nog niet over zeggen.’

Dit artikel van Daan Rieken stond eerder in De Gelderlander.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!