‘Minder eerstejaars door leenstelsel’

08 feb 2016

De afschaffing van de basisbeurs is een van de redenen dat er dit collegejaar minder jongeren gingen studeren. Maar dat viel te verwachten en het komt weer goed, voorspelt minister Bussemaker.

Eerstejaarsstudenten op de introductiemarkt. Foto: Joeri Borst
Eerstejaarsstudenten op de introductiemarkt. Foto: Joeri Borst

Vandaag werd bekend dat universiteiten en vooral hogescholen minder eerstejaars trekken dan vorig jaar. De universiteiten, die hun instroom een procent zagen dalen, compenseren dat met extra studenten uit het buitenland, maar de hogescholen niet.

Er zijn allerlei verklaringen te bedenken voor de daling van het aantal eerstejaarsstudenten in het hoger onderwijs, schrijft minister Bussemaker vandaag aan de Tweede Kamer. Zo stelt de pabo strengere eisen dan voorheen.

Tijdelijke dip
Maar het nieuwe leenstelsel heeft er ook iets mee te maken, denkt ze. Door de bezuiniging op de basisbeurs ligt een ‘tijdelijke dip’ voor de hand. De instroom zal zich vermoedelijk na twee jaar herstellen.

De hogescholen trokken dit studiejaar 8,3 procent minder studenten. Slechts 2,6 procentpunt zou echt door het studievoorschot komen, vermoeden de hogescholen. En dat valt binnen de marges van de voorspellingen, stelt minister Bussemaker.

De universiteiten hebben zo’n analyse nog niet gemaakt. Daar daalt het totale aantal eerstejaars – inclusief buitenlandse studenten – met slechts één procent. Wel schreven zich 5 procent minder vwo’ers in.

Monitor
Bussemaker houdt overigens een slag om de arm over de gevolgen van het leenstelsel. Binnenkort verschijnt een rapport over het leenstelsel: de studievoorschotmonitor. Daaruit moet blijken wat de gevolgen van het leenstelsel zijn voor studiekeuze en deelname aan het hoger onderwijs.

Nu al is de voorlichting rond het studievoorschot sterker dan voorheen op mbo’ers gericht, meldt de minister. In zogenaamde ‘focusgroepen’ probeert ze achter de beweegredenen van mbo’ers te komen om al dan niet te gaan studeren.

Inderdaad begonnen er dit jaar weinig mbo’ers aan het hbo. In de voltijd-bacheloropleidingen waren het er 13 procent minder. / HOP, Bas Belleman

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!