Minder rechtenstudenten naar college door weblectures

20 feb 2018

Weblectures zijn bijna gemeengoed. Al zijn er weinig gegevens beschikbaar over de invloed op het collegebezoek van studenten. Bij rechten blijken studenten minder naar college te komen.

Op de rechtenfaculteit buigt een werkgroep zich over de weblectures. Aanleiding is het feit dat veel studenten niet meer komen nu ze de colleges ook via internet kunnen volgen. ‘Het is niet zo dat iedereen wegblijft, maar het collegebezoek loopt wel terug’, zegt decaan Piet Hein van Kempen van de rechtenfaculteit.

Ontmoeten

En dat is reden tot zorg, vindt Van Kempen. ‘Wij vinden het heel belangrijk dat studenten naar de hoorcolleges komen. Een van de functies is natuurlijk kennisoverdracht, maar ook het enthousiasmeren voor het vak. Daarbij is het belangrijk dat studenten en docenten en studenten onderling elkaar ontmoeten. Je kunt een hoop van elkaar leren. Discussies in de pauzes met andere studenten, dat is wat je wilt. We zijn tenslotte een academische gemeenschap.’

‘Discussies in de pauzes met andere studenten, dat is wat je wilt’

De faculteit wil de weblectures wel blijven aanbieden, zegt Van Kempen. De werkgroep onderzoekt nu in welke vorm dat het beste kan. Stel je de weblectures beschikbaar voor iedereen of alleen voor deeltijd- of zieke studenten? En stel je ze pas twee weken voor het tentamen beschikbaar of gedurende de hele onderwijsperiode? De notitie moet nog voor de zomer klaar zijn.

Richting

Of het probleem alleen bij rechten speelt, is de vraag. Er is op de campus weinig onderzoek gedaan naar het verband tussen weblectures en collegebezoek. Het onderzoek dat is gedaan is ouder dan zeven jaar. Wel wijzen de onderzoeksgegevens steeds in dezelfde richting: sinds de weblectures bezoeken minder studenten het college.

1 reactie

  1. Koen schreef op 21 februari 2018 om 08:24

    Verrassend. Van wat ik gehoord heb op de bètafaculteit, waar web lectures al veel langer in zwang zijn, zorgt het opnemen van hoorcolleges er juist voor dat de opkomst tijdens colleges op peil blijft en het aantal studenten dat afvalt gedurende het vak niet toeneemt. Precies omdat ze, bij het missen van één hoorcollege, niet meteen een enorm probleem hebben om de daarop volgende colleges te volgen — ze kunnen het immers inhalen. Zou het liggen aan een cultuurverschil tussen de faculteiten?

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!