Minister wil uitstel debat over energietoeslag voor studenten

07 sep 2022

Het kabinet heeft nog geen oplossing voor het probleem van studenten en de energietoeslag. Minister Carola Schouten heeft uitstel van een Kamerdebat gevraagd dat vandaag zou plaatsvinden.

Vanwege de hoge energiekosten geeft het kabinet een energietoeslag van 1.300 euro aan mensen met een laag inkomen. Dat gaat via de gemeenten. Maar hebben studenten ook recht op die toeslag? Het kabinet dacht aanvankelijk van niet.

Sommige studenten wonen nog thuis of op een kamertje bij een hospita, andere hebben een eigen appartement. Hun woonsituatie is zo divers dat je ze niet over een kam kunt scheren. Daarom zouden ze niet in aanmerking moeten komen voor de toeslag, vond het kabinet.

Maar deze zomer won student Mark Mulder een rechtszaak over deze energietoeslag, wat het beleid op losse schroeven heeft gezet. Je kunt studenten niet zomaar uitsluiten, oordeelde de rechter. Het kan de overheid veel geld kosten.

Gesprekken

‘Ik heb de uitspraak van de Rechtbank Gelderland bestudeerd en ben hierover in gesprek met alle betrokken partijen’, schrijft minister Schouten van Armoedebeleid aan de Tweede Kamer. Die gesprekken zijn alleen nog niet afgerond, en daarom zou het niet zinvol zijn om vandaag al te debatteren.

‘Graag wil ik een inhoudelijk debat over de energietoeslag met u voeren’, schrijft Schouten. ‘Het zou daarbij zeer behulpzaam zijn als ik mijn gesprekken vóór het debat kan afronden.’ Ze verwacht nog deze maand klaar te zijn.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

1 reactie

  1. An schreef op 9 september 2022 om 17:28

    Dit is discriminatie. Ik ben een student die in een studio woont en parttime werkt. Wat is het idee om mij uit te sluiten alleen maar omdat ik een student ben? Het is volkomen absurd.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!