Mogelijk negen alumni in Tweede Kamer

17 mrt 2017

Met mogelijk negen alumni is de Radboud Universiteit goed vertegenwoordigd in de nieuwe Tweede Kamer. Vanuit de Nijmeegse gemeenteraad schuiven drie alumni door naar Den Haag: Rob Jetten, Maarten Groothuizen en - met nog een kleine slag om de arm - Lisa Westerveld.

De politieke aardverschuiving die volgt na de Tweede Kamerverkiezingen van woensdag, zorgt voor een grote wisseling tussen politieke partijen en een uittocht van Kamerleden. Onder hen zes oud-studenten van Radboud Universiteit. De enige alumnus in de oude Tweede Kamer die zeker is van voortzetting van haar plek is Lilian Helder van de PVV.

Mogelijk dat ook het huidig Kamerlid Hayke Veldman van de VVD mag blijven: hij staat op plek 39 op de lijst, onverkiesbaar gezien de 33 zetels van de nieuwe fractie. Maar omdat de VVD hoogstwaarschijnlijk in de regering komt, zal een aantal Kamerleden nog doorschuiven naar het kabinet. Dit maakt alsnog een plek vrij voor lager geplaatsten op de lijst als Veldman.

Lilian Marijnissen
Onder de nieuwe alumni in de Tweede Kamer zit onder meer Lilian Marijnissen (SP), de dochter van oud-partijleider Jan Marijnissen, die in 2006 haar bachelor Politicologie behaalde. Ook Corrie van Brenk, nummer vier op de lijst van 50Plus, bemachtigt een zetel. Zij besloot in 2005 op haar 55ste nog een master Bedrijfskunde te doen.

Daarnaast komen drie nieuwe D66’ers met een Nijmeegs studieverleden in de Kamer. Onder hen politicoloog Ingrid van Engelshoven, tevens oud-partijvoorzitter. De andere twee zijn Rob Jetten en Maarten Groothuizen, allebei lid van de Nijmeegse gemeenteraad. Een van de hoogste nieuwkomers in de nieuwe Kamer is alumnus René Peters, nummer 3 op de lijst van het CDA. Peters is jarenlang wethouder geweest in Oss, de stad waar hij ook als Kamerlid zal blijven wonen.

Onzeker is nog de zetel voor Radboud-alumnus Lisa Westerveld. De oud-filosofiestudent staat op plek 14 van de lijst van GroenLinks, precies het aantal zetels van de partij in de nog steeds voorlopige uitslag. Pas dinsdag wordt definitief bekend wie de 150 nieuwe volksvertegenwoordigers zijn. Een lager geplaatste op de lijst met genoeg voorkeurstemmen kan voor Westerveld nog roet in het eten gooien.

 

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!