Elf lintjes uitgereikt op de Radboud Universiteit

26 apr 2017

Vanochtend werden traditiegetrouw de koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Negen hoogleraren van de Radboud Universiteit en het Radboudumc bevonden zich onder de ruim 2.800 gelukkigen.

De gelukkigen kregen de lintjes voor uitzonderlijke wetenschappelijke en maatschappelijke verdiensten. Angela Maas, hoogleraar Cardiologie voor Vrouwen, was vanochtend één van de gelukkigen. Ze werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Maas werd flink verrast: ‘Ik zou vanochtend een extra spreekuur doen en had een behoorlijk lange wachtlijst. Vrij snel achter elkaar belden twee mensen af’. De secretaresses van Maas waren van tevoren op de hoogte en hadden nep-patiënten ingepland, zo bleek. ‘Toen werd er op de deur gebonkt alsof Zwarte Piet was gearriveerd.’ Het bleek burgemeester Bruls. ‘Een behoorlijke verrassing’, aldus Maas.

Cardiofeminist
Ze krijgt de onderscheiding naar eigen zeggen omdat ze een lans breekt voor vrouwelijke hartpatiënten. Maas: ‘Wetenschappelijk onderzoek naar hart- en vaatziekten is nog steeds erg gericht op mannen. Ik wil dat doorbreken.’ Als voorzitter van het vrouwennetwerk voor medisch specialisten, zet Maas zich ook in voor diversiteit in het personeelsbestand. Ze noemt zich zelf ook wel een cardiofeminist.

De zoon van Maas krijgt er ook een belangrijke taak bij. Maas vertelt: ‘Je krijgt het lintje in bruikleen tijdens je leven. Als je overlijdt moet je hem inleveren. Dat moet mijn zoon niet vergeten – anders krijgt hij een boete’.  Ze kan echter nog niet gelijk genieten van haar onderscheiding. Eerst moet ze nog aan het werk. Maas: ‘Ik heb net de pieper van de Eerste Hulp gekregen. Ik kan dus nog niet weg. Vanmiddag komen wel wat vrienden en familie en gaan we het rustig vieren.’

De overige Nijmeegse hoogleraren die vandaag zijn onderscheiden zijn:

Harold Bekkering:  Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw
Lutgarde Buydens: Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw
Henri Goverde: Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Pieter Leroy: Officier in de Orde van Oranje-Nassau
Dick Stegeman: Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw
Henk Stunnenberg: Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw
Mieke Verloo: Officier in de Orde van Oranje-Nassau
Gerhard Zielhuis: Officier in de Orde van Oranje-Nassau

UPDATE 02 MEI:
Op 26 april zijn ook de volgende personen gedecoreerd:

Gerard van der Weerden: Officier in de Orde van Oranje-Nassau
Wim Wientjens: Lid in de Orde van Oranje-Nassau

1 reactie

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!