In teamverband aan de gewichten

15 mrt 2016

Liefhebbers van gewichten en halters opgelet: er komt een krachtsportvereniging voor studenten. Dit voorjaar hoopt de vereniging Prōfectus aspirant-lid te worden van studentensportbond NSSR.

Charlotte Gerrits, Desiré Michielse, Maarten van den Nieuwenhuizen en Frency Thijs (v.l.n.r.) vormen samen het bestuur van de nieuwe krachtsportvereniging. Foto: Profectus.
Charlotte Gerrits, Desirée Michielse, Maarten van den Nieuwenhuizen en Frency Thijs (v.l.n.r.) vormen samen het bestuur van de nieuwe krachtsportvereniging. Foto: Prōfectus .

Het oprichtingsbestuur van Prōfectus (Latijn voor succes en progressie) zag de laatste jaren het krachthonk van het Radboud Sportcentrum steeds voller stromen, met zowel mannen als vrouwen. Maar een krachtsportvereniging was er nog niet. Daar komt nu verandering in. ‘De krachtsport is natuurlijk een individuele sport, maar je kunt veel van elkaar leren als je samen sport’, zegt Frency Thijs, commissaris externe betrekkingen.

Prōfectus zal in eerste instantie vooral trainingen, lezingen en seminars geven. De oprichters horen in het krachthonk veel zogenoemde broscience voorbijkomen – een term voor sterke praat van zelfbenoemde deskundigen die vaak als waarheid wordt aangenomen. ‘Juist op de universiteit moet ruimte zijn voor échte wetenschap over hoe je het beste kunt sporten’, aldus secretaris Maarten van den Nieuwenhuizen.

Anabolen
En dat is geen overbodige luxe. Want er gaat nogal eens wat verkeerd in de gym. Ook Prōfectus ziet weleens uitwassen van overambitieuze heren met anabolen, of dames met een ongezonde obsessie voor sporten en gezond eten. ‘Daar sluiten wij onze ogen niet voor’, zegt voorzitter Desirée Michielse. ‘In verreweg de meeste gevallen gaat het goed, maar daar waar wij het mis zien gaan, zullen we de sporter aanspreken en het afkeuren. Heel veel meer kunnen wij helaas niet doen.’

Prōfectus gaat zich op drie verschillende onderdelen richten: fitness, gewichtheffen en powerliften. Fitness is vooral gericht op het krijgen van een gespierd lichaam, powerlifting gaat over het tonen van brute kracht en gewichtheffen is een combinatie van techniek, finesse en kracht. ‘En mag ik nog even de gezellige kant benadrukken?’ vraagt penningmeester Charlotte Gerrits tot slot. ‘We gaan natuurlijk ook borrels organiseren.’ / Tim van Ham

Geïnteresseerden voor een lidmaatschap kunnen zich via info@nskvprofectus.nl aanmelden. In september moeten de eerste trainingsactiviteiten starten, voor die tijd komen er wel enkele kennismakingsevenementen.

0 reacties

 1. Gijs schreef op 15 maart 2016 om 12:15

  • Frency schreef op 15 maart 2016 om 13:23

   Beste Gijs,

   Wat vervelend dat het niet lukt om te mailen (ik heb zojuist een test mail gestuurd, (deze kon ik verzenden en is ook gearriveerd). Je kunt jezelf ook aanmelden via. http://www.nskvprofectus.nl.

   Groetjes Frency

 2. laura schreef op 16 maart 2016 om 08:46

  • Frency schreef op 17 maart 2016 om 16:26

   Beste Laura,

   Ook als ex-student kun je lid worden. De regel is dat 80% van de leden student is. Iedereen is welkom 🙂

   Groetjes Frency

 3. Irene schreef op 16 maart 2016 om 11:45

 4. Guus schreef op 17 maart 2016 om 13:47

  Zijn jullie van plan om je bij de koninklijke nederlandse krachtsport federatie in te schrijven als vereniging zodat je bij gewichthef en powerliftwedstrijden voor NSKV profectus uit kan komen?

  • Frency schreef op 17 maart 2016 om 16:28

   Beste Guus,

   Dat is zeker ons doel, we weten alleen niet binnen welke termijn dit zal lukken (we hopen natuurlijk zo snel mogelijk!).

   Groetjes Frency

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!