Nieuwe campuspastoor heeft een boordje

06 jan 2016

Deze week heeft de studentenparochie een nieuwe pastor verwelkomd: Jos Geelen. Hij is de opvolger van Theo Koster die in maart met emeritaat gaat.

Jos Geelen kiest voor priesterlijker uitstraling dan voorganger Theo Koster. / Foto: Dick van Aalst
Jos Geelen kiest voor priesterlijker uitstraling dan voorganger Theo Koster. / Foto: Dick van Aalst

Jos Geelen (43) maakte maandag voor het eerst publiekelijk zijn opwachting op de campus, bij de receptie na de nieuwjaarsrede. Hij zei zich eerst in te willen werken voordat hij kan ingaan op nadere vragen. Wel liet hij weten ‘verrast te zijn door de hartelijke ontvangst overal op de campus’.

Geelen is net zoals zijn voorganger lid van een kloosterorde. Tot voor kort was hij werkzaam als pastoor in het Limburgse Spaubeek en Sweikhuizen en als docent kerkelijk recht verbonden aan het Theologisch Instituut Rolduc te Kerkrade in het bisdom Roermond. In 2011 promoveerde hij summa cum laude aan de Pauselijke Universiteit Salesianum in Rome.

Geelen is als studentenpastor binnengehaald door de universiteit en daarmee officieel pastoor van de H. Geestparochie, wat betekent dat ook het bisdom ‘s-Hertogenbosch zijn zegen moest geven over de benoeming. Namens dit bisdom ziet Antoine Bodar toe op de geestelijke gangen van de twee katholieke universiteiten in Nederland, in Tilburg en Nijmegen.

Foto: Adreas Terlaak
Antoine Bodar / Foto: Andreas Terlaak

Eind 2014 hekelde Bodar publiekelijk de te progressieve koers van de studentenparochie in Nijmegen. Volgens Bodar moest er na het vertrek van Koster een einde komen aan ‘kwesties die tot misverstanden kunnen leiden’. Koster staat te boek als progressief en was actief binnen het werkverband van katholieke homo-pastores.

Bodar was als adviseur bij de benoeming van Geelen betrokken, maar of Rome met de nieuwe man inderdaad de teugels heeft willen aanhalen, wil de studentenkerk niet toelichten. ‘We hebben de kwestie met Bodar uitgepraat’, is het enige wat John Hacking van de studentenkerk wil zeggen. Hacking wil pas uitgebreider ingaan op de benoeming als de introductie van Geelen op de campus achter de rug is. ‘Daar zitten we nu middenin.’

Kerkhistoricus Peter Nissen, hoogleraar in Nijmegen, maakte zich na de uitspraken van Bodar eind 2014 grote zorgen over de strengere leer van Rome op de campus. ‘De studentenkerk is een manier om voeling te houden met een generatie die aan het geloof toch al niet zo’n grote boodschap heeft’, aldus Nissen destijds in de Gelderlander. Nissen was gisteren onbereikbaar om in gaan op de vraag of de benoeming van Geelen een uiting is van de striktere leer. Op Facebook wijst hij op de studieuze achtergrond van Geelen: ‘Een hele stap om vanuit zo’n achtergrond studentenpastor in Nijmegen te worden, lijkt me.’/ Paul van den Broek

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!