Nieuwe Merleyn wordt professioneler én geluidsdicht

03 nov 2020

Over ruim een jaar begint de bouw van het nieuwe onderkomen voor poppodium Merleyn. Op de plek van het oude pompstation van Vitens, vlakbij Doornroosje, verrijst een nieuwe zaal mét backstage-ruimte.

In 2008 nam Doornroosje poppodium Merleyn over, en vanaf dag één was duidelijk dat geluidsoverlast een probleem vormde. Vooral het restaurant naast Merleyn op de Hertogstraat was de dupe van luide optredens. Optredens in Merleyn begonnen daarom vaak pas om tien uur, zodat minder gasten in het restaurant last hadden van geluid.

Joris Holter, adjunct-directeur van Doornroosje, zegt dat de late aanvang soms publiek weghield: ‘Voor mensen die de volgende dag moeten werken, is tien uur onhandig.’ Na vergeefse pogingen om de locatie aan de binnenkant te isoleren, werd al snel duidelijk dat verhuizen de beste oplossing zou zijn.

250 bezoekers

Na jaren zoeken vond Merleyn vorig jaar eindelijk een geschikte plek, achter het politiebureau en vlakbij grote zus Doornroosje. De nieuwe zaal, op de plek waar nu nog een oud pomphuisje van Vitens staat, krijgt een capaciteit van 250 bezoekers. In het huidige Merleyn passen 200 gasten. Ook komt er één grote bar, in plaats van twee aparte aan de Hertogstraat.

‘In het ontwerp is het volledig geluiddicht maken van het pand een simpele vereiste’

Bovendien biedt de verhuizing de mogelijkheid het poppodium professioneler in te richten. Zo komt er een plek voor een backstage-ruimte waar artiesten zich kunnen terugtrekken. In de Hertogstraat ontbreekt zo’n voorziening. In de eerste jaren was dat niet zo erg, vertelt Holter. Maar Merleyn groeide en er ontstonden onhandige situaties. ‘Als er twee bandjes op een avond speelden, moesten spullen door het publiek geloodst worden.’ De verhuizing biedt

Geluidsoverlast zal op de nieuwe locatie geen probleem vormen, vertelt Holter. ‘In het ontwerp is het volledig geluiddicht maken van het pand een simpele vereiste, waaraan dan ook voldaan is. Het pand is vrijstaand en laat zich veel beter isoleren.’

Het nieuwe Merleyn. © ontwerp: Bo Kristiaan Jansen

Nijmeegse popscene

Volgens adjunct-directeur Holter vervult Merleyn een belangrijke functie binnen de Nijmeegse popscene. Kleine acts die het café-circuit ontgroeid zijn kunnen er terecht – voor deze categorie is de zaal van Doornroosje alweer te groot. ‘In Merleyn is het met 50 mensen nog nét gezellig.’

De nieuwe plek is aangekocht door de gemeente, en Doornroosje zal de locatie in erfpacht krijgen. Ze betaalt de gemeente dus om Merleyn daar te mogen vestigen. De bedoeling is dat de bouw begint in januari 2022 en de deuren een jaar later opengaan.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!