DNUN kraakt oude rechtenkantine

30 apr 2015

De voormalige kantine van de rechtenfaculteit is sinds vanochtend ingenomen door De Nieuwe Universiteit Nijmegen. De kraakactie duurt zolang als het nodig is, aldus de groep van kritische studenten die in Nijmegen al drie maanden actief is.

DNUN legt laatste hand aan de inrichting van 'Terecht!'. Vanaf vandaag geopend tussen 8.00 en 20.00 uur. / Foto: Vox
DNUN legt laatste hand aan de inrichting van ‘Terecht!’. Vanaf vandaag geopend tussen 8.00 en 20.00 uur. / Foto: Vox

Het Gerecht – de oude kantine van de rechtenfaculteit op Thomas van Aquinostraat 6 – is omgedoopt tot studentencafé ‘Terecht!’ De Nieuwe Universiteit Nijmegen DNUN was naar eigen zeggen al een paar maanden in overleg met het college van bestuur over een ruimte voor overleg en activiteiten. ‘Daar kwam maar niks van, dus hebben we deze ruimte maar ingenomen. Die stond toch leeg’, aldus Lisa van DNUN.

Studenten en medewerkers zijn de hele dag, van acht tot acht, welkom om in het café te studeren, te overleggen of om lezingen en werkgroepen te verzorgen. DNUN nodigt op gezette tijden een spreker uit die zich buigt over een nieuwe inrichting van de universiteit. DNUN is onder meer kritisch over de commerciële invloed van het onderzoek en het gebrek aan medezeggenschap.

Zonder toestemming
Van een ‘bezetting’ wil DNUN niet spreken. Lisa: ‘We belemmeren geen activiteiten en we gaan eruit als het gebouw dichtgaat, om acht uur ’s avonds.’ Een kraakactie lijkt een beter woord, omdat de inhuizing plaatsvindt zonder toestemming van het college van bestuur. Hoewel op de hoogte gesteld van de kraakactie, is vanochtend door het universiteitsbestuur nog niet gereageerd.

Vandaag staat een algemene vergadering van DNUN op het programma, en een bijeenkomst vanmiddag van andere afdelingen in Nederland. Om vijf uur verzorgt geograaf Kolar Aparna een lezing over critical spaces. ‘Hoe op een creatieve manier invulling te geven aan openbare ruimtes’, zo vat Herman van DNUN het college van vanmiddag samen. De agenda van DNUN is te volgen via Facebook. / Paul van den Broek

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

0 reacties

  1. Ysbrand schreef op 30 april 2015 om 13:22

    Alles in het Engels doen (posts op facebook, discussies in de Assembly) en dan een café met een Nederlandstalige naam openen?

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!