Nieuwe vleugel Huygens komt er niet

14 mrt 2016

Er werd reikhalzend naar uitgezien door onderzoekers van de bètafaculteit die nu zijn verbannen naar huisvesting buiten het Huygensgebouw, maar de gehoopte vijfde vleugel gaat níet door. Het faculteitsbestuur zoekt nu andere wegen om de gewenste extra vierkante meters te realiseren.

Droomscenario Huygensgebouw valt in duigen, maar uitbreiding komt er wel.  Illustratie: Roel Venderbosch
Droomscenario Huygensgebouw valt in duigen, maar uitbreiding komt er wel. Illustratie: Roel Venderbosch

Het was het droomscenario voor de bètafaculteit om het toch al fraaie Huygensgebouw een extra vleugel te geven. De groei is bovendien nodig vanwege de sterke toename van studenten en onderzoekers, wat een aantal groepen al heeft genoopt tot een ‘verbanning’ naar het Mercatorgebouw. Maar hun terugkeer in een vijfde vleugel gaat niet door.

Het is simpelweg te duur, reageert bètadecaan Stan Gielen. Hij rekent voor dat zo’n nieuwe vleugel 7.000 vierkante meters oplevert, 2.000 meer dan nodig is. ‘Dat brengt extra kosten met zich mee, en die wil ik niet onttrekken aan onderwijs en onderzoek.’ Het faculteitsbestuur belooft binnen enkele weken een alternatief scenario te presenteren.

Integratie
De verbannen onderzoeksgroepen kunnen volgens Gielen gerust zijn: ‘Alle onderzoekers komen onder één dak, dat is beter voor de integratie van onderwijs en onderzoek.’ Of het alternatief er sneller komt dan een vijfde vleugel, kan Gielen nog niet zegen. ‘Er moet wél gebouwd worden, reken op een verbouwing van een jaar of drie.’ Een aantal ondersteunende diensten blijft overigens ook na de verbouwing gehuisvest in Mercator. / Paul van den Broek

3 reacties

  1. Ramon schreef op 14 maart 2016 om 18:14

    Ik stel voor letterlijk een loopbrug te leggen tussen Mercator 1 en de rest van de FNWI (over meerdere etages tegelijk ook) waardoor deze geboiuwen één worden.

  2. Anco schreef op 15 maart 2016 om 05:55

    Wordt de HAN juist niet uit het Sportcentrum geknikkerd om plaats te maken voor Managementwetenschappen? Lijkt me een prima moment om te polsen of zij niet de extra ruimte willen huren.

  3. Henk schreef op 15 maart 2016 om 11:52

    @Ramon: deze loopbrug is enige tijd serieus overwogen door FB en UVB, maar bleek ook te duur.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!