Nieuwe Vox met damkoning Jan Groenendijk

26-01-2017, 11:06

Foto: Duncan de Fey

Jan Groenendijk is 18 jaar oud en de op een na beste dammer ter wereld. In Nijmegen voert hij een andere strijd: die om zijn Bindend Studieadvies te halen. Voor het interview met Groenendijk, en meer, neem je de nieuwe Vox uit de bakken.

De eerstejaarsstudent natuurkunde Jan Groenendijk sluit zichzelf de komende maanden op in zijn kamer om zijn propedeuse te halen. Hij dreigt zijn BSA niet te halen, en dat betekent exit Nijmegen. Dat zou bijzonder zuur zijn, want daarmee zou de Radboud Universiteit een bijna-wereldkampioen verliezen: op het wereldkampioenschap dammen in december behaalde Groenendijk de tweede plaats. En hij is pas 18 jaar.

Wat drijft studenten van een ‘crepeerstudie’?

Overigens zit Groenendijk met zijn keuze voor natuurkunde goed: mocht een carrière als dammer alsnog mislukken, dan vindt hij vast een leuke en goed betaalde baan in zijn vakgebied. Voor cultureel antropologen en studenten cultuurwetenschappen ligt dat anders. Die dreigen na hun studie ergens in een goot te creperen. Althans, dat mag je opmaken uit de ‘crepeerindex’ van de Keuzegids, een informatiegids over studies. Toch zijn er studenten die wel degelijk gewoon hun hart volgen. Wat drijft ze? En hoe gaan ze om met die ellendige vraag: ‘Ja maar wat kún je daar mee?’

Tenen
Verder: een profiel van de inmiddels vertrokken collegevoorzitter Gerard Meijer. Hij kan trots terugkijken op onder meer de Open Access-deal met Elsevier, het mogelijk maken van stageplekken bij het Max Planck Instituut en het opzetten van het Radboud Excellence Initiative. Maar wat was Meijer voor universiteitsbaas? Uit het profiel blijkt dat hij ook op tenen heeft getrapt.

Ten slotte een reportage uit Srebrenica, waar in 1995 de grootste oorlogsmisdaad op het Europese continent van na de Tweede Wereldoorlog plaatsvond. Nijmeegse studenten sociale geografie bezochten deze plek en trekken lessen uit de horror die dit Bosnische stadje heeft doorgemaakt. Hun docent waarschuwt: ‘Dit kan opnieuw gebeuren.’

Lees je liever de Vox online? Dat kan hier!

Geef een reactie