Nieuwe Vox met Tim Hofman

02 mrt 2017

Tv-presentator Tim Hofman voert campagne om jongeren naar de stembus te krijgen. In de nieuwe Vox staat - onder andere - een uitgebreid verhaal over de 850.000 jongeren die half maart voor het eerst mogen stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Tim Hofman komt zelf uiteraard ook aan het woord.

‘We vieren het als Jezus doodgaat, of juist geboren wordt, of als de koning jarig is. Maar waarom vieren we dan niet de dag waarop we de koers van ons land bepalen?’, aldus tv-presentator Tim Hofman, die een landelijke campagne is begonnen om de jeugd naar de stembus te krijgen. En dat is nodig ook. Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen stemde bijna een derde van de jongeren niet. En dat moet veranderen.

‘Stemmen op de PVV heeft iets rebels’

Onder de jeugd die wel gaat stemmen, is Wilders redelijk populair. Politicoloog Koen Vossen heeft daar wel een verklaring voor: ‘Veel jongeren vinden hem wel een stoere vent. Die durft wat, denken ze. Het heeft ook iets rebels, ik begrijp wel dat dat adolescenten aanspreekt.’ Dat lijkt overigens niet te gelden voor studenten van de Radboud Universiteit, legt parlementair historicus Wim de Jong uit. ‘Jongeren op het mbo maken zich zorgen over hun banen, die straks misschien door Polen of door andere buitenlanders worden ingepikt. Ze vrezen voor de geïnternationaliseerde wereld, want ze zijn bang dat zij het slachtoffer zullen zijn.’ Studenten hebben dat veel minder. ‘Die voelen zich prima thuis in een internationale omgeving.’

Iran
Verder: een verhaal met een Iraans-Nijmeegse onderzoeker die een droombaan scoorde aan Princeton University, maar die in rook zag opgaan door de ‘Muslim ban’ van president Trump. Nu een hoge rechter het inreisverbod heeft ingetrokken verandert er weinig: ‘Op papier zijn Iraniërs welkom, in de praktijk wordt het visum niet verstrekt.’

Tot slot in de nieuwe Vox: internationale studenten die in Nijmegen geen (bij)baan kunnen vinden en de vorig jaar aangetreden bisschop van Den Bosch die de banden met de theologische faculteit in Nijmegen wil aanhalen. De Vox ligt vanaf vandaag in de bakken en staat online. (Lees je liever de pdf? Klik dan hier.)

 

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!