Nijmeegse radioantenne mee naar de maan

28 jun 2016

De Nederlandse ruimtevaartorganisatie NSO neemt deel aan een onbemande missie naar de maan. Daarvoor tekende het gisteren in Beijing een samenwerkingsovereenkomst met de Chinese ruimtevaartorganisatie. Een radioantenne met Nijmeegse elektronica gaat mee.

De missie, de zogeheten Chang’e 4-missie, staat gepland voor 2018. De Chinezen willen aan de achterkant van de maan onderzoek gaan doen naar de geologische omstandigheden. De achterkant van de maan is een nog onontgonnen terrein voor sterrenkundigen, maar wel een heel interessante. Voor de Chinezen omdat ze de eerste zullen zijn die daar komen. Voor de Nijmeegse sterrenkundigen omdat ze verwachten dat dat de beste plek is om radiostraling op te vangen. Aan de achterkant van de maan kan de radiostraling van de aarde de metingen niet verstoren.

Hoogleraar radioastronomie Heino Falcke en directeur van het Radboud Radio Lab Marc Klein Wolt zijn de wetenschappelijke adviseurs van de Nederlandse inbreng. Ze hopen met een radioantenne aan de achterkant van de maan radiostraling te kunnen opvangen van de eerste tijd na de oerknal.

Nijmeegse wetenschappers hopen met een radioantenne aan de achterkant van de maan radiostraling te kunnen opvangen van de eerste tijd na de oerknal.

De Nijmeegse antenne komt aan boord van een communicatiesatelliet die boven de donkere achterkant van de maan komt te hangen. De antenne is te vergelijken met een gewone radio-ontvanger in een auto, maar moet geschikt worden gemaakt om in de ruimte te functioneren.

Haast
ASTRON, instituut voor radioastronomie, en ruimtevaartbedrijf ISIS in Delft gaan de antenne in elkaar zetten. Het Radboud Radio Lab bouwt de elektronica er omheen. Omdat de missie al voor 2018 op stapel staat en Chinese missies niet – zoals Europese – eeuwig worden uitgesteld, wordt het een haastklus.

Marc Klein Wolt van het nog jonge Radboud Radio Lab heeft er alle vertrouwen in dat het gaat lukken. Het lab draagt de verantwoordelijkheid voor de elektronica van de antenne en zal met geld van de Nederlandse ruimtevaartorganisatie NSO extra personeel aanstellen.

Later vandaag een verhaal over de lange weg die sterrenkundige Heino Falcke heeft afgelegd om onderzoek te kunnen doen op de maan: ‘Ik heb de hoop nooit opgegeven. Het lukt wel een keertje, dacht ik altijd.’

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!