Nijmeegse gemeenteraad is Radboud-reünie

20 mei 2014

Waar zou de Nijmeegse gemeenteraad zijn zonder de Radboud Universiteit? 24 van de 39 raadsleden hebben hier gestudeerd, terwijl nog vier raadsleden een deel van hun studie aan de RU hebben gevolgd. Het aandeel hoog opgeleiden is zó groot, dat een afspiegeling van de Nijmeegse bevolking ver weg is.

Marc Buck en Judith Rolink, twee Radboudianen (CDA)  in de nieuwe Nijmeegse gemeenteraad. / Foto: Gerard Verschooten
Mark Buck en Judith Rotink, twee Radboudianen (CDA)
in de nieuwe Nijmeegse gemeenteraad. / Foto: Gerard Verschooten

Uit de nieuwe Nijmeegse raad van 39 leden is voor de komende vier jaar een coalitie gesmeed van GroenLinks, SP, PvdA en de Nijmeegse Fractie. Een onderzoek van Vox wijst uit dat liefst 24 raadsleden (61 procent) een diploma aan de RU heeft gehaald, en nog eens vier raadsleden liepen of lopen hier en tijdje rond. Slechts één raadslid genoot haar universitaire opleiding elders, in Maastricht en Utrecht.

Voor acht raadsleden is het hbo het hoogst genoten opleidingsniveau, wat het totaal aantal hoog opgeleiden brengt op 33 (zo’n 84 procent van de raad). Onder de overige raadsleden tellen we één mbo-diploma, één mogelijk niet afgeronde hbo-studie plus vier anderen van wie de studieachtergrond niet is achterhaald. Waar GroenLinks en D66 bijna geheel uit academici bestaan, telt de SP-fractie (acht raadsleden) evenveel universitair als hbo-geschoolden.

Raadszaal vol gamma’s
De scheefgroei is ook zichtbaar in de afstudeerrichtingen. Sommige opleidingen zijn zeer mondjesmaat vertegenwoordigd: de raad telt één jurist, één medicus en eveneens één econoom. Daarentegen loopt de raad over van alfa’s: veertien van de vijfendertig leden waarvan de studie bij Vox bekend is, hebben een alfastudie genoten, met een opvallend hoog aandeel historici. Daarnaast zijn zeventien leden afkomstig uit de gammahoek (meest geliefde studie: politicologie) en telt de raad vier bèta’s.

Niet alleen hebben raadsleden opvallend vaak gestudeerd aan de Radboud Universiteit, tien procent van hen werkt ook bij de universiteit. GroenLinks-raadsleden Pepijn Oomen en Noël Vergunst, VVD-raadslid Inge van Dijk en PvdA’er Marc van Nijnatten zijn dus vaak op de Nijmeegse campus te vinden.

Gemêleerd wethoudersteam
Het wethoudersteam heeft een meer gemêleerde achtergrond dan de raad. Zo is wethouder Turgay Tankir (PvdA) opgeleid tot automonteur en heeft Ben van Hees (Nijmeegse Fractie) de Eindhovense Design Academy afgerond. Renske Helmer (SP) studeerde aan de HAN HBO-V, terwijl haar partijgenoot Bert Velthuis is afgestudeerd als kunsthistoricus aan de RU. De GroenLinks-wethouders zijn allebei academicus: ook Bert Frings studeerde in Nijmegen (sociale geografie), zijn collega Harriet Tiemens studeerde  bestuurskunde (in Leiden). / Karlijn Ligtenberg 

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!