Nijmeegse horeca zoekt studenten

18 mei 2018

Het gaat goed met de Nederlandse horeca. Gevolg: personeelsgebrek. Nijmeegse kroegen en eettentjes vinden moeilijker studenten dan voorgaande jaren.

Nijmeegse cafés en restaurants zijn naarstig op zoek naar personeel. ‘Dit jaar lijkt het extra moeilijk om mensen te vinden’, zegt Patrick van Bezouw, barmedewerker bij café De Deut op het Koningsplein. Zodra de terrassen open gaan, zijn in de horeca traditioneel meer medewerkers nodig. ‘Vanwege de tijdelijke aard van het werk zijn dat vaak studenten.’ Van Bezouw geeft aan dat er al een aantal gaten is gevuld in het rooster van De Deut, maar dat meer studenten welkom zijn. Volgens hem kampen andere cafés op het Koningsplein met hetzelfde probleem.

‘Door het leenstelsel steken studenten minder tijd in een bijbaan’

Na een ronde langs vier andere populaire horecagelegenheden in Nijmegen zegt maar één café, Café Biessels, voldoende personeel te hebben. Nibbels, tapasrestaurant op de Ganzenheuvel, heeft het eigenlijk te druk om vragen te beantwoorden. Ook personeel bij Café Camelot, gelegen aan de Grote Markt, geeft aan geen tijd te hebben voor vragen. ‘Het is altijd druk in de horeca’, klinkt het. Beide geven ze echter wel aan meer moeite te hebben met het vinden van mensen dan voorgaande jaren.

Leenstelsel

De Blonde Pater, in 2017 nog door Misset Horeca onderscheiden met het predicaat ‘beste koffie van Nijmegen’, kampt met soortgelijke moeilijkheden. Een medewerker die liever anoniem wil blijven, vertelt wat volgens hem de oorzaak is. ‘Door het leenstelsel moeten studenten hun studie in een kortere tijd volbrengen en steken ze minder tijd in een bijbaan. Zo ontstaan er gaten.’ Bij De Deut klinkt een andere theorie: ‘Mijn collega denkt dat studenten het geld dat ze vroeger verdienden met een bijbaan nu lenen. Zijn argumentatie is dat de drempel om meer te lenen lager is voor studenten nu zij toch al gedwongen worden tot lenen.’ Zelf zegt Van Bezouw hier echter niet in te geloven.

Speciale maatregelen om meer studenten of ander personeel aan te trekken, lijken niet te worden getroffen. ‘Het zijn nu eenmaal banen in de keuken, de afwas of de bediening. Ik vind het mooi werk maar we kunnen het niet aantrekkelijker maken’, aldus de anonieme bron bij De Blonde Pater. Ook bij De Deut geven ze aan dat ze niets speciaals doen. ‘Wij zijn een toegankelijk café voor nieuwe werknemers. Heb je geen horeca-ervaring, dan vinden we dat geen probleem. Ik zou niet kunnen bedenken wat we nog meer kunnen doen, het werk blijft gewoon het werk.’

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!