Nijmeegse Nieuwe (1): Gozdenur Ayyildiz

29 jan 2019

Meer dan 200 internationale studenten uit alle werelddelen arriveren deze week in Nijmegen. Ze beginnen met de winterintroductie. Vandaag: Gozdenur Ayyildiz, een bachelorstudent die zichzelf heeft beloofd te leren koken tijdens haar tijd in Nederland.

Voor de nieuwe internationale studenten is het avontuur begonnen, ze zijn klaar om hun nieuwe tijdelijke thuis te ontdekken en de winterse introductieweek in te gaan. Het weer tijdens de vorige editie, in augustus, was beter, maar deze welkomstdagen zijn ongetwijfeld net zo geschikt om elkaar beter te leren kennen, de universiteit te verkennen, een stadswandeling te doen, en natuurlijk, om te feesten.

Ayyildiz komt uit Istanbul en is in Nijmegen als een uitwisselingsstudent, voor een semester. Ze studeert Technische Bedrijfskunde en dit jaar wil ze haar bachelor afmaken. De Radboud Universiteit biedt geen cursussen aan binnen haar vakgebied, dus heeft ze zich ingeschreven bij Management studies, omdat dat perfect past bij haar interesses. Daarnaast ziet ze het als een uitdaging.

‘Mijn eerste keus was België’

Ayyildiz koos voor Nijmegen met een specifiek doel: ‘Ik zocht een universiteit die hoge ranking had, en Radboud paste daarbij’, zegt ze. Ze gaat verder: ‘Ik had verschillende vrienden die hier studeerden, iedereen vertelde me dat Nederland een leuk land is om te leven, en vooral heel goede verbindingen heeft met veel andere plekken om naartoe te reizen’. Het is waar, als je vrienden je keus steunen, is het halve werk al gedaan. Ayyildiz heeft al door Europa gereisd. Ze heeft Italië bezocht, en Frankrijk en Duitsland.

Het reizen is een van de redenen dat ze naar Nederland is verhuisd. ‘Nederland was niet mijn eerste keuze, maar het is dichtbij Duitsland en daar heb ik familie en vrienden, dus dit is perfect!’. Na een korte stilte geeft ze lachend toe: ‘Mijn eerste keus was België’.

Leren koken

Op de vraag wat ze wil leren tijdens haar tijd in Nijmegen, antwoordt ze verrassend genoeg: ‘Inshallah, koken!’. Daarna legt ze uit dat het in Turkije heel goedkoop is om ingrediënten te kopen en eten klaar te maken. Haar moeder heeft altijd gezegd dat ze moet leren koken, omdat het onderdeel is van een traditie. Ayyildiz geeft toe dat ze nog niet weet hoe ze moet koken, maar ze belooft dat ze ‘terwijl ik in een studentenhuis woon, ik ga leren hoe het moet, voor mij en mijn huisgenoten’. Op een meer serieuze toon voegt ze toe dat koken natuurlijk niet haar enige doel is. Ze ging eigenlijk naar het buitenland om nieuwe mensen te ontmoeten, haar cultuur te delen en andere tradities en gewoonten te leren kennen.

Ayyildiz is een vrolijk en vastberaden persoon, ze lijkt helemaal op haar gemak in haar nieuwe omgeving, ook al is ze net gearriveerd. Dat wordt verklaard als ze zegt: ‘Weet je, ik ben ook mentor op mijn thuisuniversiteit, dus ik voel me nu best thuis. Het is heel fijn dat er mensen zijn die me proberen te helpen, normaal ben ik het die andere studenten helpt en informatie geeft’. Ayyildiz is verrast door hoe beleefd en aardig mensen bij haar aankomst op de universiteit zijn.

Ze maakte zich eigenlijk zorgen over dat Noord-Europese een beetje ‘koud’ konden zijn, omdat Turkse mensen heel verwelkomend zijn’. Ze is heel blij, want ‘Nederlandse mensen willen je echt helpen’. Haar hoop is dat dit zo blijft, gedurende haar uitwisseling. En zoals bekend, is de eerste indruk heel belangrijk.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!