Nijmeegse onderzoeker en jihadkenner opgepakt

11 jan 2016

Jihadexpert Montasser Alde’emeh, als buitenpromovendus verbonden aan de Radboud Universiteit, is vanochtend gearresteerd – dat melden diverse Belgische media. Hij zou een valse verklaring hebben opgesteld voor jihadverdachte Jawad O.

Montasser Alde'emeh. Foto: Twitter
Montasser Alde’emeh. Foto: Twitter

Volgens het federaal parket wordt Alde’emeh (27) ervan verdacht een vals getuigschrift te hebben geschreven voor Jawad O. Alde’emeh zou ten onrechte hebben verklaard dat Jawad O. een deradicaliseringscursus bij hem had gevolgd. O. zit in voorlopige hechtenis voor deelname aan activiteiten van een terroristische groep. Met de verklaring van Alde’emeh is gepoogd om Jawad O. vrij te krijgen, aldus het parket.

Alde’emeh (27) woont in de Brusselse wijk Sint-Jans-Molenbeek, waar hij onderzoek doet naar geradicaliseerde moslims. Voor zijn onderzoek heeft hij veel contact met (ex-)Syriëgangers. In 2014 leefde hij twee weken samen met Belgische en Nederlandse jihadisten in Syrië. De Volkskrant vroeg hem in november waarom hij zo graag in het oog van de storm opereert. ‘Die deradicaliseringsprogramma’s [van de overheid] werken niet. Jongeren vertrouwen de overheid niet. En de moslimsgemeenschap heeft ook weinig te bieden. (…). Daarom neem ik deze verantwoordelijkheid op. In deze chaos heeft de samenleving helden nodig. Ik wil zo’n held zijn.’

Update 13:55 uur: Martijn Gerritsen, woordvoerder van de universiteit: ‘Dit is een zaak van de politie. Wij kennen de feiten niet. Overigens is het wel zo dat wetenschappers die onderzoek doen naar radicalisering eerder in de schijnwerpers kunnen komen van de politie. Politieonderzoek zal moeten uitwijzen wat hier aan de hand is.’ / Tim van Ham

Montasser Alde’emeh wordt als buitenpromovendus begeleid door Karin van Nieuwkerk. Van Nieuwkerk zelf wil niet reageren.

0 reacties

  1. Captian Iglo schreef op 11 januari 2016 om 16:13

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!