Nijmegen pakt 13 illegaal verkamerde panden aan

13 mrt 2019

Bij 25 controles heeft de gemeente Nijmegen vorig jaar dertien illegaal verkamerde huizen opgespoord in stadsdelen waar veel overlast is door verkamerde panden, onder meer in Bottendaal. Dit blijkt uit onderzoek van de gemeente.

Tegen de dertien eigenaren is een handhavingstraject gestart. Zij kunnen alsnog een vergunning aanvragen om de illegale kamerverhuur te legaliseren. Eén pandeigenaar heeft dat tot op heden gedaan.

Een en ander kwam naar voren bij een eerste evaluatie van de strengere beleidsregels rondom kamerverhuur in Nijmegen die sinds 1 januari vorig jaar gelden. De controles zijn in de laatste vijf maanden van 2018 uitgevoerd.

Weigering

Nijmegen verleende vorig jaar aan zo’n vijfhonderd eigenaren een vergunning om hun pand te mogen verkameren. Zo’n vijftig aanvragen zijn geweigerd. De pandeigenaren die een vergunning kregen, maakten meestal gebruik van het overgangsrecht om een pand – dat onder de oude beleidsregels vergunningsvrij was, maar onder de nieuwe regels niet meer – alsnog te legaliseren.

Daarnaast zijn zo’n 130 klachten afgehandeld over bijvoorbeeld afval en fietsen rond kamerverhuurpanden, blijkt uit de evaluatie. De gemeente Nijmegen trekt nog geen conclusies over de effecten van het nieuwe beleid in de stad. De beleidsregels zijn nog maar net ingevoerd, de periode is te kort om het effect te kunnen meten, stelt de gemeente.

Dit artikel van Jacqueline van Ginneken stond eerder op de site van de Gelderlander.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!