Nijmegen wint Batavierenrace

11 mei 2019

Het universiteitsteam uit Nijmegen won zaterdag de 47ste editie van de Batavierenrace. Wageningen eindigde op een tweede plek, gevolgd door Groningen dat vorig jaar met de titel naar huis ging. In het algemeen klassement behaalde KU Leuven Running Team voor de tweede keer op rij de eindzege.

Soeverein kwam Mike Foppen (22), de laatste loper van het RU/HAN-team uit Nijmegen, de atletiekbaan opgelopen voor zijn laatste meters. Hij liet de andere atleten in de laatste etappe van de Batavierenrace ruimschoots achter zich en verzekerde de eerste plaats voor Nijmegen.

Tegenwind

‘Het ging prima’, vertelt hij nauwelijks aangedaan bij de finish. ‘Ik pushte goed door en heb het grootste gedeelte van de race alleen gelopen. Ik probeerde vanwege de tegenwind achter een motor te kruipen, maar dat lukte eigenlijk nauwelijks. Toch ben ik met een gemiddelde snelheid van ruim twintig kilometer per uur dik tevreden.’

‘Ik had geen idee dat het evenement zo’n gekte veroorzaakt’

Voor Foppen was het zijn eerste Batavierenrace. ‘Ik had geen idee dat het evenement zo’n gekte veroorzaakt. Het was me van tevoren wel verteld, maar ik dacht dat het mee zou vallen. Tot ik de baan op kwam lopen: ik heb nog nooit zoveel lawaai gehoord. Of ik vanavond de overwinning ga vieren op het feest? Nee, ik ga zo weer naar huis. Ik wil mij kwalificeren voor het WK atletiek dit najaar in Qatar. Daar richt ik nu al mijn pijlen op.’

Voorsprong

Het moest gek lopen, wilde Nijmegen haar voorsprong in de laatste etappe nog verspillen. Bij de herstart op de Oude Markt in Enschede noteerde het RU/HAN-team een voorsprong van bijna twintig minuten op nummer twee Wageningen. Wel vocht het Wageningse universiteitsteam een spannende strijd uit met het RUG/Hanze ACLO team uit Groningen. Uiteindelijk wist Wageningen zich met nog geen halve minuut voorsprong te verzekeren van de tweede plaats. Het Enschedese universiteitsteam eindigde op een vierde plek.

Het Belgische KU Leuven Running Team wist voor de tweede keer op rij de eindzege in het algemeen klassement te behalen. Vorig jaar boekten ze als nieuwkomer een opvallende overwinning. Toen beloofden de zuiderburen al een terugkeer naar de race om hun titel te prolongeren. Met een voorsprong van twintig minuten op het team ‘Kon Minder’ uit Groningen zijn ze daar ruimschoots in geslaagd.

Dit artikel is afkomstig van U-Today, het universiteitsmedium van de UT.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!