Onderzoek: hoe ervaar jij het diversiteitsbeleid op de Radboud Universiteit?

12 okt 2022

Maatregelen om diversiteit en inclusie op universiteiten te bevorderen: het lijkt alsof iedereen er iets van vindt. Of ze gaan te ver, of juist niet ver genoeg. Om uit te zoeken hoe studenten en medewerkers van de Radboud Universiteit hier tegenaan kijken, starten wij een onderzoek.

Het wokisme is een bedreiging voor de rechtsstaat, zei Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz onlangs in de HJ Schoo-lezing. Ze keurde ook safe spaces op universiteiten af omdat daardoor ‘elke vorm van zogenaamd confronterende kennis’ zou worden uitgesloten.

De term wokisme is onlosmakelijk verbonden met het streven naar meer diversiteit en minder racisme in de samenleving, iets waar op Nederlandse universiteiten momenteel veel aandacht voor is. Tegelijkertijd is het bijna een scheldwoord geworden: wie ‘woke’ is, zou onwelgevallige meningen cancelen.

Diversiteitsdagen en genderneutrale toiletten

De journalistieke bladen van universiteiten en hogescholen in Nederland, waaronder Vox, hebben een enquête in het leven geroepen om te onderzoeken hoe studenten en medewerkers staan tegenover het diversiteitsbeleid van hun instelling. Wat merken zij daarvan? En hoe ver moet een hogeschool of universiteit gaan in haar diversiteitspolitiek? Wanneer komt de academische vrijheid in het gedrang?

Wij willen graag weten waar instellingen volgens hun studenten en medewerkers prioriteit moeten leggen als het gaat om diversiteit en inclusie. En wat vinden zij van de maatregelen die tot nu toe genomen zijn, zoals anti-discriminatiecursussen, diversiteitsdagen en genderneutrale toiletten? Zijn er studenten en medewerkers die zich buitengesloten of gediscrimineerd voelen?

Gezamenlijk onderzoek

De 19 universiteits- en hogeschoolbladen, verenigd in de Kring van Hoofdredacteuren Hoger Onderwijs Media, trekken samen op bij dit onderzoek. Op die manier kunnen de uitkomsten met elkaar worden vergeleken. Het verzoek aan studenten en medewerkers is dan ook: vul de enquête in, het kost ongeveer tien minuten tijd.

Voor de enquête is een samenwerking aangegaan met onderzoeksbureau Newcom. Alle antwoorden worden anoniem verwerkt. Respondenten kunnen hun contactgegevens achterlaten om verder met een journalist over het thema door te praten, als zij dat willen.

Deze enquête is onderdeel van een breder onderzoeksproject naar diversiteit en inclusie op hogeronderwijsinstellingen. De Kring heeft hiervoor ruim 100.000 euro gekregen van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!